Vojna v Ukrajini

Rusija trdi, da je odbila več ukrajinskih napadov v bližini osvobojenih vasi

STA
12. 6. 2023, 16.08
Posodobljeno: 12. 6. 2023, 16.16
Deli članek:

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so njihove sile odbile več ukrajinskih napadov v bližini vasi v regijah Doneck in Lugansk, za katere Kijev trdi, da jih je v preteklih dneh osvobodil. Ukrajina pa je danes poročala o ruskih poskusih zavzetja vasi Novodarivke, ki jo je Kijev osvobodil v začetku meseca, poroča britanski BBC.

Profimedia
Težko je preveriti, katere trditve o zavzetjih so prave, ukrajinske ali ruske.

Ruski polk Vostok je v bližini vasi Velika Novosilka v regiji Doneck odbil tri napade ukrajinskih sil, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo in dodalo, da so njihove sile odbile napade tudi v okolici vasi Levadne v sosednji regiji Zaporožje.

Ukrajina sicer trdi, da je v okviru protiofenzive, ki jo je v soboto potrdil predsednik Volodimir Zelenski, ponovno zavzela vasi Blagodatno, Neskučno, Makarivka in Storožove. Vse štiri vasi pa se nahajajo v bližini Velike Novosilke. Kijev naj bi prav tako nedavno zavzel vas Novodarivko, ki se nahaja v bližini Levadne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trditev o uspehih ukrajinskih in ruskih sil za zdaj ni mogoče neodvisno preveriti. Kljub temu pa številni analitiki menijo, da je Kijev v zadnjem času najverjetneje napredoval v bližini Velike Novosilke. "Ukrajinske sile so preverjeno napredovale v regijah Doneck in Zaporožje, kar so potrdili tudi ruski viri," je danes sporočil ameriški Inštitut za preučevanje vojne (ISW).

Po navedbah strokovnjakov ISW je Kijev v zadnjih dneh sprožil napade na najmanj štirih predelih v regijah Doneck in Zaporožje. Ti prvi napadi v okviru protiofenzive naj bi bili namenjeni predvsem odkrivanju šibkih točk v ruski obrambi in razkrivanju možnih obrambnih taktik Moskve.