Groza z neba

VIDEO: Tornade smo že imeli tudi v Sloveniji

P.K.
12. 6. 2023, 14.37
Posodobljeno: 13. 6. 2023, 18.57
Deli članek:

Skupina navdušencev nad vremenom in z njimi povezanimi pojavi, ki se na spletu predstavlja pod imenom Meteoinfo Slovenija, je spomnila na enega največjih tornadov, ki so se zgodili v naši bližini.

Profimedia
Tornado na obrobju Milana, ki je pustošil leta 2013.

Evropski laboratorij za preučevanje izrednih vremenskih pojavov navaja, da za Evropo tornadi niso nič kaj nenavadnega. Leta 2018 so jih denimo v Sredozemlju zaznali okoli 500. Ta podatek se zdi nenavaden, upoštevajoč dejstvo, da se sicer ta huda vremenska nevšečnost dogaja predvsem onkraj luže, v Združenih državah Amerike. 

"Tornadi se tudi v Evropi pojavljajo že od nekdaj, čeprav je res, da so pogoji za njihov nastanek ugodnejši v ZDA, kjer je Skalno gorovje orientirano v smeri sever – jug in se tako predvsem na srednjem zahodu lahko zelo zbližata topel in vlažen zrak iznad Mehiškega zaliva ter na drugi strani mrzel in suh zrak iznad severa celine," je pred časom za naš časnik dejal Branko Gregorčič iz  Agencije republike Slovenije za okolje.

Marčevska groza

Tornado je bil leta avgusta 1986 tudi v Sloveniji. Zgodilo se je na Notranjskem, v okolici Hotedršice. Hitrost vetra v tem tornadu je bila 216 kilometrov na uro. Od tam je vrtinčast vihar potoval čez Hotedršico, Žibrše, Spodnjo Zaplano in čez Ljubljansko barje do naselja Tomišelj. Pas opustošenja, kot navajajo viri, je bil dolg kar 34 kilometrov, širok pa okoli 100 metrov. 

Do enega največjih tornadov v tem delu Evrope je sicer prišlo na današnji dan pred enajstimi leti, ko je v Benetkah nastala supercelična nevihta, ki ji je sledil ta huda vremenska ujma.