Kazen

British Airways bo moral globoko seči v žep, Američani ne poznajo usmiljenja

A.Z.
2. 6. 2023, 14.50
Deli članek:

Ameriške oblasti so British Airwaysu naložile dober milijon evrov kazni ker naj ne bi svojim strankam dovolj redno vračali plačila zaradi odpovedanih letov v času pandemije.

Profimedia
BA bo moral poleg povrnitve kupnine plačati še lepo kazen.

Ministrstvo za transport v ZDA je namreč ocenil, da se BA »ne drži časovnih rokov, v katerih bi morali svojim strankam povrniti zneske nakupa kart za lete v in iz ZDA, ki so bili odpovedani«. Odgovorni so namreč prejeli kar 1200 pritožb potnikov, ki jim BA še vedno ni vrnil denarja, Britanci pa se branijo da so se držali vseh zakonsko določenih rokov.

Od marca do novembra 2020 so pri BA na svoji internetni strani pozivali potnike, da stopijo z njimi  v stik preko telefona in se dogovorijo o pogojih vračanja kupnine za letalske karte za lete, ki so bili odpovedani ali so imeli »zelo spremenjen vozni red«.

Profimedia
Pri letalski družbi so pojasnili, da so veliko potnikom že nadomestili kupnino.

A potniki so se pritoževali, da nikakor niso mogli vzpostaviti telefonskega stika z BA, saj naj bi BA imel velike težave z vzpostavitvijo delujoče linije. »Prav tako potniki niso mogli vložiti zahtev za povrnitev preko njihove internetne strani,« so že zapisali na ministrstvu za transport.

Poleg tega so na BA na internetni strani zavajajoče nagovarjali potnike, da naj zahtevajo potovalne vavčerje namesto povračila denarja, poleg omenjenih 1200 pritožb pa je BA prejel še na tisoče dodatnih neposrednih zahtevkov.

Ministrstvo bo od predvidene kazni odštelo 511.000 evrov saj je letalski prevoznik že plačal več kot 40 milijonov evrov povračil v obliki nepovratnih letalskih kart za leto 2020 in 2021.

»Zelo nam je žal ker smo morali na vrhuncu pandemije odpovedovati lete in smo morali tudi zapirati številne urade za stike s potniki. Smo pa našim strankam ves čas nudili različne oblike povračil, do zdaj smo povrnili kupnino več kot petim milijonom potnikov,« so zapisali na BA.