Napačno prešteli gotovino?

Zagrebški podjetnik trdi, da so ga oropali cariniki

M. T. V.
2. 6. 2023, 14.23
Posodobljeno: 2. 6. 2023, 14.23
Deli članek:

Lastnika verige avtopralnic so na carini ustavili in v njegovem avtu našli vreče denarja – dnevni zaslužek njegovih podjetij. Cariniki trdijo, da so našteli okoli 20 tisoč evrov, Zagrebčan pa, da je bilo denarja vsaj še enkrat toliko.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kdo laže v zgodbi, ki se je pripetila na bosansko-hrvaškem mejnem prehodu Vinjani Donji v bližini Imotskega? 52-letni Miroslav Marić se je pred dnevi iz Bosne vračal domov, in to z lepo vsoto denarja v avtu. Dan prej je namreč kot lastnik več avtopralnic v Zagrebu pobral njihov dnevni zaslužek, a ker se mu je mudilo na poroko k sorodnikom čez mejo, denarja ni imel časa odnesti v banko, doma pa se ga je bal pustiti, ker so mu pred časom vlomili v stanovanje.

»Ko sem šel v Hercegovino, sem tako s seboj odnesel dnevni izkupiček mojih avtopralnic. Ko sem se odpeljal čez mejo, me ni nihče ustavil, ko sem se vračal na Hrvaško, pa so me na carini vprašali, če imam kaj za prijavit. Dejal sem, da nič, samo nekaj denarja.« Vsote, večje od deset tisoč evrov, je treba pri prihodu v EU prijaviti, ker tega ni storil, je to prekršek. Miroslav se je tega zavedal in je želel mirno plačati kazen. A cariniki morajo seveda gotovino prej prešteti. Pokazal jim je vreče bankovcev in kovancev, ki jih je imel na sovoznikovem sedežu in v prtljažniku. »Carinikom so skoraj izskočile oči iz jamic, ko so jih videli. Pet carinikov je nato z denarjem odšlo v pisarno, stresli so denar na mizo in ga začeli ročno preštevati,« je dogajanje za Slobodno Dalmacijo opisal podjetnik. Ker je vse skupaj tako dolgo trajalo in je Miroslavu vmes postalo slabo, jim je dejal, da bo šel raje sedet v avto in naj ga pokličejo, ko bodo končali. »Ko sem sedel v avtu, je k meni večkrat prišel eden od carinikov, vedno sam, ki mi je povedal, da kaj takšnega še v življenju ni videl in da ima doma pet otrok. Seveda sem takoj razumel, da bi rad kakšno podkupnino. A sem mu odvrnil, da je to moj pošteno prigaran denar.«

Pet carinikov je na koncu preštelo, da je gotovine za 20 tisoč evrov, s čimer pa se Miroslav ne strinja. »Po moji oceni je bilo v vrečah vsaj še enkrat toliko, zato nisem želel podpisati zapisnika.« Zagrebčan je prepričan, da so ga cariniki okradli, zato je njegov odvetnik že vložil ugovor na carinski zapisnik. Zanimivo bo videti, kako se bo zgodba končala.