Ob prometni nesreči pri Postojni

Še vedno ni jasno, kdo je odredil obračanje na avtocesti

M. T. V.
2. 6. 2023, 14.05
Posodobljeno: 2. 6. 2023, 22.02
Deli članek:

Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, pravi, da je akcija reševanja v zastoju ujetih vozil potekala korektno, da pa še vedno preiskujejo, kdo jo je odredil.

facebook
V četrtek je na primorski avtocesti vladala prava zmeda.

Ob včerajšnji nesreči na primorski avtocesti so kasneje vozila v zastoju pričela obračati in voziti v nasprotno smer, ob čemer je prišlo do začudenja in zmede, kdo je to odredil ali je morda celo šlo za samovoljo voznikov. Najprej se je oglasil Dars, ki je na Twitterju zapisal, da je takšna akcija potekala v dogovoru s policijo, medtem ko na policiji tega niso potrdili. Zdaj se je s pojasnili oglasil Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.

Dejal je, da je ukrep obračanja v zastoju na mestu, če gre za daljši zastoj (več kot dve uri) in če se to da izvesti varno, da je torej avtocesta na odseku do izvoza, ki ga mislijo uporabiti, popolnoma zaprta. »Izvede se na način, kot je zapisano v smernicah o reševanju ujetih vozil na cestah, ki jih je izdal Dars. Dars je tisti, ki se odloči oziroma odredi ukrep obračanja, policisti pa so tisti, ki prevzamejo koordinacijo dela,« je pojasnil.

Še vedno pa ni znano, kdo je včeraj dejansko odredil obračanje. »Na PU Koper preverjajo, kaj se je včeraj zgodilo. Neodgovorno bi bilo, da rečem, kdo je kaj odredil, ker še nimam tega podatka,« je bil odkrit Kapun. Je pa poudaril, da do ogrožanja ni prišlo in da je bilo samo reševanje vozil izpeljano korektno.

Ob tem je še enkrat ponovil, da sicer samovoljno obračanje na avtocesti ni dovoljeno in je kaznivo. »Na lastno roko se ne sme obračati!« Voznike je še opozoril, da so naše avtoceste zelo obremenjene, še bolj pa bodo poleti. Zastoji na cestah bodo, to je dejstvo. Voznike je zato pozval, naj se pred odhodom dobro pripravijo na vožnjo, naj bodo spočiti, imajo v avtomobilu vodo, avto naj bo tehnično brezhiben in naj načrtujejo pot ter se skušajo izogniti morebitnim prometnim konicam. »Upoštevajte predpise, na poti bodite strpni, opazujte okolico in skušate predvidevati reakcije drugih voznikov.«

Sašo Švigelj/M24.si
Ivan Kapun