Gospodarstvo

Nemčija v recesiji, ne piše se ji nič dobrega

R.T.
25. 5. 2023, 21.21
Posodobljeno: 25. 5. 2023, 21.23
Deli članek:

Morali bodo zmanjšati stroške, a še prej se bodo morali poenotiti.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Največje evropsko gospodarstvo se je prvič v skoraj desetletju znašlo v finančnih težavah. Bo trem pričkajočim se strankam uspelo, da ga izkopljejo iz njih?

Nemčija se je uradno znašla v recesiji, kažejo uradne številke. Gospodarska proizvodnja se je v prvem četrtletju zmanjšala za 0,3 odstotka, kar je drugo četrtletje zapored, da se je zmanjšal bruto domači proizvod. Padec je bil v veliki meri posledica manjše potrošnje potrošnikov zaradi višjih cen ob 7,2-odstotni inflaciji.

Veliki rezi v proračun

Trojica koalicijskih partnerjev je tako pod precejšnjim pritiskom, da zmanjša stroške. To zahteva težke odločitve, a so njihovi pristopi zelo različni: Zeleni bi podnebje zavarovali z obdavčenjem bogatih, na kar pa ne liberalna FDP. Vmes so ujeti socialni demokrati kanclerja Olafa Scholza, ki upajo, da bodo uspeli privabiti kvalificirano tujo delovno silo in da bodo naložbe v nove, zelene industrije ustvarile rast, čeprav ni jasno, kako.

In če je Scholz optimističen, nekateri opozarjajo, da bi lahko nemški proračun prihodnje leto bil za do 22 milijard evro siromašnejši.

Naraščajo tudi obrasti, ki jih prinaša zadolževanje: če so te leta 2021 znašale 3,9 milijarde evrov, naj bi se letos povečale za kar desetkrat.