Uporaba in učinki

Mali vodnik po svetu veličastnih kristalov

Andreja Novak, www.angelca.si
25. 5. 2023, 21.25
Posodobljeno: 25. 5. 2023, 21.40
Deli članek:

Kristali so že tisočletja pomemben del številnih duhovnih in zdravilnih praks. S svojim videzom in energijo so privlačni tako za tiste, ki iščejo lepoto, kot za tiste, ki želijo izboljšati zdravje in počutje.

AdobeStock
Kristali imajo različne stopnje prosojnosti in različne barve, včasih tudi primesi, in vse to ustvarja različne frekvence.

V članku bomo raziskali najbolj priljubljene kristale in njihove učinke, pa tudi najboljše načine, kako jih uporabljati. Pravilna uporaba kristalov je namreč zelo pomembna, če želimo doseči pravi učinek.

KAJ SO KRISTALI?
Kristali so naravni minerali, ki imajo urejeno strukturo atomov in kristalno mrežo. Ti minerali se tvorijo pod zemeljsko skorjo in so različnih barv in oblik. Imajo tudi različne učinke na človeško telo in um, kar je razlog, da so se uporabljali v številnih zdravilnih in duhovnih praksah.

KAKO DELUJEJO?
Kristali delujejo na energijsko polje, ki obdaja naše telo, imenovano avra. Ko je kristal blizu našega telesa ali ga nosimo s seboj v žepu, njegova vibracija vpliva tako na avro kot čakre. Pomaga lahko pri uravnavanju energije v telesu, izboljšanju razpoloženja, zmanjšanju stresa in celo pri lajšanju fizičnih težav.

KAKO KRISTAL IZBRATI?
Pri izbiri kristala je pomembno upoštevati svoje potrebe in cilje. Vsak kristal ima svojo energijo in učinek na telo, zato je pomembno izbrati takega, ki ustreza našim potrebam. Pri izbiri kristala upoštevamo njegovo barvo, obliko in učinke ter se povežemo z njegovo energijo.

TOP 8
Oglejmo si najbolj priljubljene kristale in spoznajmo njihove učinke.

Profimedia
Kamena strela

Kamena strela
Kristal kamena strela se uporablja za terapevtske namene, saj sprejema in daje energijo, jo čisti in nevtralizira. Vpliva na kronsko čakro. Uporablja se tudi za lajšanje stresa in izboljšanje splošnega počutja. Je odličen kristal kot podpora za: poslovni uspeh, otroke in notranji mir.

Dreamstime
Roževec

Roževec
Roževec je znan po svojih pomirjujočih učinkih in krepitvi ljubezni. Pomaga uravnavati srčni utrip, zmanjšuje stres in krepi sočutje. Ker vpliva na srčno čakro, je odlična podpora za: otroke, osebno zaščito, notranji mir, ljubezen, sprostitev in zanositev.

Shutterstock
Ametist

Ametist

Ametist je eden najboljših kristalov za lajšanje stresa in tesnobe. Pomaga tudi pri lajšanju glavobolov, nespečnosti in drugih fizičnih težav. Je odlična podpora za: karierni uspeh in osredotočenost, samozavest, notranji mir, sprostitev in premagovanje odvisnosti.

dreamstime
Hematit

Hematit
Hematit je kristal, ki pomaga uravnavati energijo v telesu, zmanjšuje negativno energijo, krepi občutek moči in samozavesti ter pomaga pri prizemljevanju. Področja podpore: privlak blaginje, karierni uspeh in osredotočenost ter osebna zaščita.

Profimedia
Citrin

Citrin
Citrin je kristal, ki je znan po učinkih na samopodobo in samozavest. Je kamen pozitivne energije, ki povečuje blaginjo in kreativnost. Je odlična podpora za: samozavest, privlak blaginje, tudi za otroke – izboljšanje učnega uspeha.

AdobeStock
Žad

Žad
Žad prinaša mir, modrost in ravnotežje. Zaradi svoje raznovrstnosti spada v isto skupino kot diamant. Že od davnih časov velja za kraljevski kristal. Je odlična podpora za: notranji mir in osebno zaščito.

Profimedia
Sodalit

Sodalit
Sodalit je znan kot kamen komunikacije, saj pomaga izboljšati komunikacijske spretnosti in povečati jasnost misli in govora. Je odlična podpora za: samozavest, karierni uspeh in fokus.

Dreamstime
Tigrovo oko

Tigrovo oko
Tigrovo oko pomaga zaščititi osebne energije pred negativnimi vplivi okolja. Pomaga tudi pri obvladovanju strahov in tesnobe ter ravnanju v stresnih okoliščinah. Področja, kjer vas podpira: osebna zaščita, notranji mir, samozavest in zbranost.

NAJBOLJŠI NAČINI UPORABE KRISTALOV
Kristali so lahko odlični pripomočki za izboljšanje fizičnega, čustvenega in mentalnega počutja ter vplivajo tudi na stik duše s svetlobnimi energijami. Uporaba kristalov je lahko zelo različna. Oglejmo si nekaj najboljših in najpogostejših načinov uporabe kristalov.

Kristali za meditacijo
Kristali se pogosto uporabljajo v meditaciji za spodbujanje umirjenosti, jasnosti uma in notranje harmonije. Kako uporabljati kristal med meditacijo?
•   Izberite kristal, ki najbolj vibrira z vami (če se ne morete odločiti, priporočamo kristal za kronsko čakro) ali z vašim ciljem meditacije. Na primer, ametist pomaga pri umirjanju uma, roževec pri odpiranju srčne čakre, citrin pri aktiviranju veselja … Če se želite osredotočiti na posamezno čakro, izberite kristal za dotično čakro (korenska: hematit, rdeči jaspis; spolna: sončev kamen; solarni pleksus: citrin; srčna: žad, aventurin, roževec; glena: kalcedon; ažna: sodalit; Kronska: ametist, kamena strela)
•  Najdite miren kotiček brez motenj.
•  Kristal imejte v roki, ki ni vaša dominantna roka.
•  Zaprite oči in začutite delovanje kristala; kako njegova vibracija zdravi in kako se zdravilni učinki širijo po telesu. Če izvajate meditacijo za posamezno čakro, začutite dogajanje v čakri, z notranjim očesom samo opazujte dogajanje in globoko dihajte.
•  Začutite zbranost znotraj telesa in dovolite, da se dogaja sprostitev in zdravljenje.

Zdravljenje s kristali
Kristali nam pomagajo doseči ravnovesje in harmonijo na vseh ravneh energijskega sistema, na fizičnem, čustvenem in mentalnem nivoju. Zato jih lahko uporabljate za samozdravljenje, aktiviranje energij v sebi. Skrbeti morate, da so kristali čisti oziroma da jih po uporabi vedno prečistite.

Kristali kot nakit
Uporaba kristalov kot nakita je zelo pogosta. Tako lahko kristal nosite ves dan in izkoristite njegove zdravilne lastnosti.

Kristali in feng šuj
Pogosta uporaba kristalov v feng šuju je čiščenje in uravnoteženje energije v prostoru. Kristale lahko namestimo tja, kjer se kopiči negativna energija, na primer v izbrani kot prostora, na okna ali vrata. Kristali naj bi pomagali pri odstranjevanju negativne energije iz prostora in tako pripomogli k pretoku pozitivne energije.
Poleg tega se lahko uporabljajo za uravnoteženje določenih elementov v prostoru. Na primer, kristali zemeljskih barv, kot je jaspis, se lahko uporabijo za uravnoteženje elementa zemlje, medtem ko se kristali modre barve, kot je lapis lazuli, uporabljajo za uravnoteženje elementa vode.
Kristale v prostorih uporabljamo tudi za aktiviranje določenih področij življenja, kot so ljubezen in odnosi, kariera ali denar. Na primer, roževec se lahko uporabi za aktiviranje področja ljubezni in odnosov, medtem ko je žad primeren za aktiviranje obilja.
Vendar je pri uporabi kristalov v feng šuju pomembno upoštevati njihove lastnosti in jih uporabljati na pravi način, da se izognemo neravnovesju energije v prostoru. Pri izbiri kristalov za uporabo v feng šuju se je zato priporočljivo posvetovati s strokovnjakom za feng šuj ali opraviti lastne raziskave o učinkih kristalov.

Kristali za lepoto
Nekateri kristali imajo značilnosti, ki spodbujajo občutek umirjenosti in sprostitve, kar lahko posledično vpliva na videz kože in splošno počutje. Kristali tako pomagajo, da notranja lepota zasije v vsej veličini.

TEHNIKE ČIŠČENJA KRISTALOV
Kristali imajo veliko večjo moč, kot si človek predstavlja na splošno. Mnoga stara ljudstva so jih uporabljala za prehode med dimenzijami in v druge magične namene. Kristali lahko aktivirajo, stopnjujejo in povečajo vse, s čimer so povezani, kadar jih uporabljamo zavestno in pravilno. Sem seveda spada tudi čiščenje kristalov.
Vsak človek se na kristale odziva drugače. Da je delovanje kristala na človeka in prostor dobrodejno in krepčilno, pa mora biti kristal sam po sebi čist, kar dosežemo tako, da upoštevamo nivoje energij, ki vplivajo na kristal.
Čiščenje kristalov je pomembna praksa za vsakogar, ki dela s temi močnimi orodji za zdravljenje, meditacijo in duhovno rast.
Kristali se lahko čez čas napolnijo z negativno energijo ali izgubijo svojo naravno vibracijo, kar lahko vpliva na njihovo učinkovitost. Čiščenje kristalov pomaga odstraniti negativno energijo ali nečistoče ter obnovi njihovo naravno vibracijo, kar jim omogoča, da delujejo na najvišji ravni.
Obstaja veliko metod čiščenja kristalov, vsaka s svojimi edinstvenimi koristmi in nameni. Razumevanje, kako pravilno očistiti kristale, je bistveno za delo z njimi, saj pripomore, da zdravljenje s kristali kar najbolj izkoristite.
Oglejmo si tri tehnike čiščenja kristalov in razjasnimo še nejasnosti glede čiščenja kristalov ob polni luni.

Čiščenje kristalov ob polni luni – da ali ne?
Na internetu so se razširila določena navodila, ki so z vidika kvalitete kristalov sporna. Splošno prepričanje, da je treba kristale v času polne lune dajati ponoči ven, ni pravilno. To je namreč številne kristale poškodovalo, saj so se v njihovo energijo naselili elementarji in entitete – energijski mrčes, ki jih uspešno uporabi za svoj dom in tako pridobi moč, da zavzame energije prostora in človeka. Kristale, ki imajo v sebi energijske parazite, zelo težko očistimo, za to so potrebni posebni pripomočki: še vedno velja, da ima pri tem največje uspehe čiščenje z zlato spiralo.

Čiščenje kristalov v hladni vodi
•  Kristale držite pod tekočo vodo, pri tem si predstavljajte, da jih perete pod svežim slapom v naravi, da jim dodate naravno moč.
•  Lahko jih za nekaj minut namočite v mirujočo mineralno ali navadno vodo, kateri se doda ščepec soli, saj ima ta očiščevalne lastnosti (sol in voda koristita večini kristalov, ne pa vsem, na nekatere namreč sol deluje razdiralno).

Čiščenje kristalov z dimljenjem s kadilom
•   Držite jih v roki, vse skupaj ali vsakega posebej, in jih ponesite skozi dim gorečih zelišč, kot sta žajbelj ali limonska trava, ali skozi dim naravnega kadila.
•  Pri tem ste zbrani v mislih, da se z dimom očistijo vse energije, nalepljene na kristal, in ta postaja čist v svoji izvorni obliki.

Želim vam, da vam pravilna uporaba kristalov pomaga do optimalnega počutja.