Pranje denarja

Slovenci naj bi »ukradli« denar, namenjen prenosu svetovnega prvenstva v kriketu

R.M.
25. 5. 2023, 20.11
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču razčiščujejo oškodovanje britanske medijske korporacije BBC, v katero naj bi bilo vpletenih pet Slovenk in Slovencev. Oziroma kako je 336.322 evrov končalo na računu upokojenke v Sloveniji, in ne na računu podjetja iz Združenih arabskih emiratov.

Profimedia
BBC se je s podjetjem Channel 2 iz Združenih arabskih emiratov dogovarjal o pravicah za prenos svetovnega prvenstva v kriketu poleti 2019 v Angliji in Walesu, ko so vmes posegli nepridipravi.

V oškodovanje British Broadcasting Corporation (BBC) naj bi bilo vpletenih pet naših državljanov, med njimi že pravnomočno obsojena invalidka, ki se je v nekem drugem podobnem postopku brez uspeha branila, češ da je le prodajala aronijo v dobrodelne namene.

Richard Parkes, višji poslovni menedžer za športne pravice na BBC, se je s podjetjem Channel 2 iz Združenih arabskih emiratov dogovarjal o pravicah za prenos svetovnega prvenstva v kriketu poleti 2019 v Angliji in Walesu. Izvedba prvega plačila, 300.000 funtov (oziroma takrat 336.322 evrov), je bila dogovorjena za februar 2019. Toda tik pred tem so v elektronsko komunikacijo med podjetjema posegli za zdaj neznani storilci. Parkesu so poslali elekronsko pošto, za katero je mislil, da prihaja iz podjetja Channel 2 – spregledal je, da se pošiljateljev naslov nekoliko razlikuje od pravega. Priložen je bil račun, ki ga je BBC plačal, denar pa nikoli ni prišel do podjetja Channel 2, temveč na račun, ki ga je v Sloveniji odprla Tanja Čop. Ob njej so se v postopku zaradi pranja denarja znašli še Erika Novak, Uroš Skopec, Sandi Mikulin in Branko Pavlovič. Vsi krivdo zavračajo in se branijo s prostosti. Pod obtožbo pa je še državljan Nigerije, ki so ga že prijeli v Afriki in mu bodo sodili v ločenem postopku.

Podoben »modus operandi«

Novakova, ki je po lastni izjavi invalidka že 15 let, odkar jo je poškodoval konj, in ne more skrbeti sama zase, je bila leta 2021 že pravnomočno obsojena zaradi pranja denarja, in sicer na eno leto zapora in 2000 evrov stranske denarne kazni. Indijskemu državljanu Madhaviju Venkamasettyju, direktorju podjetja Meenaakshi Molecules, je nekdo vdrl v elektronski poštni naslov in se s predstavnikom Patriapharma Istvanom Lennerjem dogovoril o dobavi 200 kilogramov biperidena, kemijske snovi, ki se med drugim uporablja za zdravljenje parkinsonove bolezni. Ob plačilu avansa v višini polovice kupnine, ki je znašala okoli 170 tisoč ameriških dolarjev. Nato je neznanec, ki se je izdajal za indijskega farmacevta, madžarskemu podjetju posredoval sporočilo, da je družba spremenila bančni račun. In tako se je 85 tisoč ameriških dolarjev znašlo na računu Društva za rekreacijo, pomoč in dobrodelnost Megy, katerega zastopnica je bila v Sloveniji.

V Savdski Arabiji prodajala aronijo in bučno olje

Hitro so se s primerom začeli ukvarjati kriminalisti, tožilci in sodišče. V zagovoru je Novakova potem zatrjevala, da ni nič kriva in da je v kaznivo dejanje preprosto zabredla po naključju. Leta 2016 se je navdušila nad aronijo, vendar se na slovenskem tržišču kljub pomoči nekih Ptujčanov nekako ni znašla, je natolcevala. Leta 2018 je zasledila oglas za mednarodno sodelovanje in prek tega spoznala soobtoženca v postopku oškodovanja BBC, Skopca. Ta ji je dal kontakt nigerijskega državljana Patrika, ki ima po svetu veliko poznanstev in lahko na tržišče spravi marsikaj. Ko je Novakova izvedela, da Patrik v Savdski Arabiji prodaja liter bučnega olja za 200 ameriških dolarjev, jo je prepričal o poslovnem sodelovanju. In ko je Patrik nekega dne sporočil, da ima kupca za 400 litrov soka aronije in 1275 litrov bučnega olja, predračun pa naj pošlje madžarskemu podjetju Patriapharma, ni odlašala, aronija vendarle velja za zdravilno rastlino, kupci pa so bili farmacevti.