Snemanje filma

FOTO: Da Vincijeva šifra v Piranu za vse generacije, predvsem za mladino

Jan Klokočovnik
25. 5. 2023, 21.14
Deli članek:

Ni skrivnost, da Piran že od nekdaj privlači filmarje. Le kako jih ne bi? Severnojadranski biser že po svojem videzu deluje kot filmska kulisa. Če je lansko (filmsko) leto v Piranu minilo v znamenju snemanja visoko proračunskega Netflixovega spektakla Naš človek iz Jerseyja, bo letošnje minilo v znamenju snemanja slovenske mladinske kriminalke Tartinijev ključ.

Primorske novice
V filmu bo za vsakega nekaj. Poleg prijateljstva, prve ljubezni in reševanja ugank ima film tudi socialno noto, saj so junaki iz različnih socialnih okolij

Film, ki nastaja pod režisersko taktirko Vincija Voguea Anžlovarja in po istoimenski knjižni predlogi avtorja Romana Kukoviča, je pripoved o mladosti, prijateljstvu, ljubezni in čarih poletja. Zgodba se začne, ko se v Piranu srečajo trije najstniki, Robert (Svit Šturbej), Mario (Maks Kerševan) in Barbara (Ella Lapajne), eden med njimi pa pomotoma prejme skrivnostno SMS-sporočilo, ki sproži iskanje zaklada in reševanje ugank, povezanih z obmorskim mestom.

Primorske novice
Vinci Vogue Anžlovar

"Čeprav junakinja Barbara sporočilo prejme prek mobilnika, mobilno napravo kasneje zamenjajo papir, svinčnik in moč prijateljstva, s pomočjo katerih junaki analogno rešujejo uganke, vsaka rešena uganka pa jih pripelje korak bliže k zakladu. Ob tem pa so vedno dva koraka pred dvema negativcema, ki sta nekoliko 'manj bistra' od naših junakov," se pošali Anžlovar, ki se je podpisal tudi pod scenarij. "V filmu bo za vsakega nekaj. Poleg prijateljstva, prve ljubezni in reševanja ugank ima film tudi socialno noto, saj so junaki iz različnih socialnih okolij," še pristavi.

Ko Poletje v školjki sreča Da Vincijevo šifro

Anžlovar, ki slovi po celovečercih, kot so Dedek gre na jug, Vampir z Gorjancev, Poker, Oko za oko in Babica gre na jug, ki je tudi prvi slovenski celovečerni film, je dejal, da je Tartinijev ključ pravzaprav Da Vincijeva šifra Dana Browna za otroke. S knjigo se je prvič srečal, ko je s sinom preživljal karanteno v hribih in mu pomagal pri domačem branju.

"Recenzija knjige z naslovom Ko Poletje v školjki sreča Da Vincijevo šifro me je toliko navdušila, da sem roman Tartinijev ključ začel tudi brati, pri tem pa sem si dejal, da bi bil to lahko super film in prepričan sem, da tudi bo," poudari režiser.

Primorske novice
Celovečerni mladinski film, ki se skoraj v celoti dogaja v Piranu, je odlična promocija za samo mesto

Prijateljstvo je več kot zgolj všečki, srčki in emodžiji

Toda ali je celovečerec, ki nastaja po knjižni predlogi, namenjen zgolj mladostnikom? "Film je namenjen vsem generacijam, predvsem pa mladini, saj sporoča, da je dopust mogoče preživeti tudi brez tehnoloških pripomočkov, kot je mobilni telefon," pojasnjuje mlada igralka Ella Lapajne, ki je v filmu upodobila Barbaro. "Zanimivo je, da smo toliko časa preživljali na ulicah in na dvorišču, da so nas morali starši poditi nazaj v hišo, ko je bil čas kosila, zdaj pa moramo otroke preganjati ven iz hiše. Danes so otroci in najstniki povezani drug z drugim prek družabnih medijev, prijateljske odnose pa gojijo prek srčkov, všečkov in emodžijev," pa temu doda še Anžlovar.

Film je sicer od igralcev terjal več mesecev priprav. "Ob koncih tedna smo se vozili v Ljubljano, kjer smo brali scenarij in se pripravljali na snemanje," pove igralka Maks Kerševan, ki v filmu nastopa kot Mario. "To je trajalo približno dva meseca, toliko časa smo potrebovali, preden smo lahko suvereno stopili pred kamero," še doda Maks, katere lik je v knjigi moškega spola. S snemanjem pa ni enostavno usklajevati niti šolskih obveznosti, izvemo. "Veliko je odvisno tudi od profesorjev. Nekateri ti gredo na roko, drugi pa nekoliko manj. Jaz komuniciram z razredničarko in ravnateljico, ki mi pri tem veliko pomagata," se izpove Barbara.

Poleg treh mladih igralskih obrazov v filmu med drugim nastopijo še Jurij Drevenšek, Primož Pirnat, Tanja Ribič, Zala Djurić, Nenad Nešo Tokalič, Filip Vidušin, Janez Škof in hrvaški igralec Goran Navojec, ki bo ob Drevenšku upodobil enega od zlikovcev. Za nekaj trenutkov bo v filmu tudi Boris Cavazza.

"Odlična promocija za piransko občino"

Film je financiran iz sredstev Slovenskega filmskega centra, koproducent je RTV Slovenija, tehnično pomoč pa nudi Filmski studio Viba film. Snemanje filma je podprla tudi piranska občina. "Celovečerni mladinski film, ki se skoraj v celoti dogaja v Piranu, je odlična promocija za samo mesto. S tem v mislih smo pristopili tudi do pristojnih v občini. Občina Piran nam je pomagal na produkcijskem področju, in sicer v povezavi z raznimi dovoljenji in taksami ter pri koriščenju občinskih prostorov. Največji strošek so sicer prenočitve," je obrazložil producent filma Zoran Dževardanović iz Blade produkcije.

Primorske novice
Igralec Jurij Drevenšek

Kot pravi, so v snemanje Tartinijevega ključa poskusili vpeti čim več lokalnih prebivalcev. "Tudi dež, ki smo ga potrebovali za film, so za nas ustvarili lokalni gasilci. Zelo so nam šli na roko tudi v akvariju in na drugih snemalnih lokacijah," še pove Dževerdanović. Sicer pa smo filmsko ekipo ujeli ravno med snemanjem v akvariju, kjer pa je glavna zvezda prizora, morski pes vrste Trnež, poginil kmalu po tem, ko so ga v akvariji pripeljali ribiči, zaradi česa so na filmsko lokacijo morali pripeljati specialista za posebne učinke.