Huda neurja in poplave

FOTO: Poplave v Italiji zahtevale tri smrtne žrtve

J.P./STA
17. 5. 2023, 13.15
Posodobljeno: 17. 5. 2023, 13.19
Deli članek:

Italijanski deželi Emilija - Romanja in Marke še naprej pestijo huda neurja in poplave. Po obilnem deževju so poplave v Italiji zahtevale tri smrtne žrtve, več ljudi pa pogrešajo. Doslej so iz prizadetih območij evakuirali že najmanj 5000 ljudi, padavine pa naj bi po napovedih meteorologov prenehale danes popoldne.

Profimedia
Poplave v Emiliji - Romanji

V mestu Forli v Emiliji-Romanji je umrl moški, ki je utonil v pritličju svoje hiše, potem, ko je bližnja reka Montone prestopila bregove. Njegovo soprogo so reševalci rešili. V kraju Ronta blizu mesta Cesena, kjer je poplavila reka Savio, pa je umrl starejši moški. Njegovo soprogo še pogrešajo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Po besedah ministra za civilno zaščito Nella Musumecija so doslej evakuirali več kot 5000 ljudi. Vlada pa je že odobrila deset milijonov evrov za obnovo škode, ki so jo povzročile poplave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Profimedia
Poplave v Bologni

Med mesti Forli, Rimini in Ravenna je še naprej prekinjen železniški promet. Na več območjih je prišlo tudi do izpada elektrike. Gasilci so zgolj v Emiliji-Romanji od torka zjutraj posredovali 600-krat, na terenu pa je bilo 400 gasilcev.

Reševalci so na varno pomagali ljudem, ki zaradi poplav niso mogli iz svojih domov, ter voznikom, ki so obtičali na poplavljenih cestah. V Ceseni so rešili več deset ljudi, ujetih na strehah svojih hiš.

Profimedia
Poplave v Bologni

Predsednik Emilije-Romanje Stefano Bonaccini je v torek opozoril, da so razmere v deželi presegle najhujše napovedi in dodal, da je zaradi poplav izdal vremensko opozorilo. V deželi je namreč bregove prestopilo že 14 rek.

V deželah Marke in Abruci težave povzročajo zemeljski plazovi, v Beneški laguni pa so sprožili sistem pregrad za zaščito pred poplavami Mose.

Oblasti v Bologni so danes izdale opozorilo zaradi nevarnosti poplav v delih mesta, prebivalce pa opozorile, naj se ne zadržujejo v kleteh in pritličju stavb, temveč naj se umaknejo v višja nadstropja. Ljudem so tudi svetovale, naj ne zapuščajo domov, če ni nujno.

Profimedia
Poplave v Bologni

Italijanska predsednica vlade Giorgia Meloni je ob poplavah izrazila solidarnost z ljudmi v prizadetih regijah. "Vlada pozorno spremlja razvoj dogodkov in je pripravljena sprejeti potrebne ukrepe za pomoč," je zapisala na družbenem omrežju Twitter.

Poudarila je, da je vlada v največji možni meri pripravljena pomagati Emiliji-Romanji. V luči tega se je danes skupaj z Bonaccinijem udeležila vrha o izrednih razmerah, ki mu je predsedoval Musumeci. Notranji minister Matteo Piantedosi naj bi medtem danes obiskal prizadeta območja.