Obilne padavine

FOTO: Na Hrvaškem se četrti dan borijo s poplavami, ponekod izredne razmere

J.P./STA
17. 5. 2023, 12.35
Posodobljeno: 17. 5. 2023, 13.51
Deli članek:

Na Hrvaškem zaradi obilnih padavin, ki od nedelje povzročajo poplave, še naprej naraščajo reke Kolpa, Korana, Sava in Una. V torek zvečer je začelo poplavljati tudi v Zagorju in v bližini Šibenika, najhuje pa je danes v Karlovcu in v Hrvatski Kostajnici, kjer se je voda že prebila do središča mesta.

Profimedia
Obrovac

V minulih 24 urah je na skoraj celotnem območju Hrvaške padlo v povprečju 10 do 35 litrov padavin na kvadratni meter, zaradi obilnega deževja pa potekajo protipoplavne aktivnosti v več županijah, so danes popoldne sporočili iz Hrvatskih vod.

V krapinsko-zagorski županiji je voda odnesla leseni most za pešce v Donji Stubici, v Mokricah pa je poplavilo več hiš. Nekateri deli Krapine imajo težave pri oskrbi z elektriko, potem ko je močan veter podrl več dreves, ta pa so potrgala električno napeljavo.

Voda je povzročila veliko škodo tudi v varaždinski županiji, kjer so hudourne vode poplavile kleti, ceste in polja, danes poroča hrvaška nacionalna televizija HRT.

Profimedia
Obrovac

"Gre za rekordne vodostaje in razmere, s katerimi se doslej ni srečal še nihče, ki dela v sistemu," je danes po seji županijskega štaba civilne zaščite v Varaždinu izjavil notranji minister Davor Božinović. Izpostavil je, da je najpomembnejše, da ni bilo človeških žrtev. Škodo, ki so jo povzročile poplave, bodo morali še oceniti.

V šibeniško-kninski županiji je v torek zvečer začelo poplavljati zaradi podzemnih voda, ki so pridrle na površje. Najbolj ogroženi sta naselje Torbice, kjer je voda vdrla v dve hiši, in cesta od Macura proti Nuiću, so sporočili iz hrvaškega štaba civilne zaščite. Iz poplavljenih hiš so začeli črpati vodo, okoli drugih objektov pa postavljajo vreče s peskom.

Vodostaj Une v Hrvatski Kostajnici na meji z Bosno in Hercegovino se še naprej viša. Danes ob sedmih zjutraj je bil vodostaj visok 487 centimetrov, ob enih pa 495 centimetrov. Izredno stanje razglasijo, ko gladina reke Une doseže 450 centimetrov.

Kljub celonočnemu boju z naraslo reko Uno začasni zasipi v posameznih delih Hrvatske Kostajnice niso zdržali, voda pa se je prebila celo do glavnega mestnega križišča. Nekatere hiše so pod vodo in je do njih mogoče priti samo s čolni, poroča hrvaški časnik Jutranji list.

Dva dni po začetku poplav v Obrovcu v zadrski županiji je reka Zrmanja v torek začela upadati, in sicer z rekordnih 302 centimetrov v ponedeljek na 243 centimetrov v torek. Poveljnik štaba civilne zaščite Obrovca je v torek zvečer za HRT dejal, da stanje ni zaskrbljujoče, in izrazil upanje, da je najhuje mimo.

Profimedia
Kostajnica

Meteorolog Zoran Vakula pa je za HRT opozoril, da v osrednjem delu Hrvaške danes pričakujejo novo količino padavin in da bi lahko padlo od 20 do 50, morda lokalno tudi do 80 litrov novega dežja na kvadratni meter.

V Hrvatskih vodah so najvišje vodostaje rek Korane in Kolpe v Karlovcu ter Une v Hrvatski Kostajnici napovedali za danes. Opozorili so tudi na nevarnost visokega vodostaja Save zaradi padavin v Sloveniji.

Vodostaj Korane in Kolpe se še vedno dviga. Danes ob sedmih zjutraj je znašal 826 centimetrov, ob enih pa že 838 centimetrov zaradi česar so razglasili izredno stanje. Voda je že poplavila športno-rekreacijski center Korana, pod vodo pa so tudi nekateri drugi deli mesta.

"Vso noč smo bili zunaj skupaj z vojsko. Vojska dela začasne nasipe na levem bregu Korane. ŠRC Korana je poplavljen," je za hrvaško televizijo N1 davi dejal poveljnik gasilske enote v Karlovcu Miroslav Rade.

"Za zdaj še ne znamo napovedati, kje se bo ustavil vodostaj," pa je za lokalni Radio Mrežnica dejal glavni gasilski poveljnik Miroslav Rade. Dodal je, da so nekateri začasni nasipi popustili, in ocenil, da bodo poplave povzročile veliko škodo.

Vodja izpostave Hrvatskih voda za območje Karlovca Zoran Pavlović je v torek sicer dejal, da v Karlovcu ne pričakujejo poplav, ker napovedi kažejo, da gladina Kolpe ne bo presegla 800 centimetrov.

Zaradi obilnih padavin in zemeljskih plazov je za ves promet tudi danes zaprtih več cest, so sporočili iz Hrvatskega autokluba.