Težki dnevi

Plazovi v Šentilju: "Vsa čast gasilcem, vsa čast vojakom, da so mi kolikor toliko rešili dom"

G.G./STA
17. 5. 2023, 14.52
Posodobljeno: 17. 5. 2023, 15.42
Deli članek:

Deževje je v občini Šentilj sprožilo vsaj 14 zemeljskih plazov. Na pomoč so priskočili vojaki.

Bobo
Sanacija plazu, ki ogroža hišo v Zgornji Velki v občini Šentilj

Župan Šentilja Štefan Žvab je za Večer povedal, da je prioriteta zaščititi ljudi in stanovanjske objekte, nato pa spet naredi prevozne ceste. Kjer plazovi ogrožajo hiše, je bila potrebna evakuacija. Doslej so na varno pospremili štiri družine, ki so nastanjeni pri sosedih ali sorodnikih, v četrtek pa bodo uredili tri kontejnerje za začasno nastanitev.

Med drugim je morala svoj dom že včeraj zapustiti Terezija Ditner. S solzami v očeh je opazovala vojake, ki so poskušali zamejiti plaz in urediti odvodnjavanje.

Vojaki so pomagali tudi pri sanaciji v Zgornji Velki, kjer je plaz zasul cesto in gospodarski objekt, ter v Selnici ob Muri, kjer plaz ogroža hišo. Prebivalci so njihove pomoči zelo veseli. "Vsa čast gasilcem, ki so bili v desetih minutah tu. Vsa čast vojakom, da so mi kolikor toliko rešili dom," je za STA povedala prebivalka iz Šomata, kjer se je zaradi razmočene zemlje sprožil plaz, ki ogroža njeno hišo. Boji se novega deževja, predvsem pa posledice vlage v hiši, zato o nadaljnjih korakih še ne more govoriti.

V Sv. Juriju ob Ščavnici je meteorba voda z bližnjega hriba zalila prostore Oljarne Kocbek, ki jo s svojim možem vodi Mihaela M. Kocbek, ki je leta 1999 je postala 2. spremljevalka miss Štajerske.

"Intervencija še vedno poteka, a voda se počasi umirja. Velik problem pa so plazovi, saj zemlja še vedno drsi. Računamo, da bo trajalo še nekaj dni, da se bo vse saniralo," je povedal minister za obrambo Marjan Šarec v kraju Šomat v Občini Šentilj, kjer so vojaki pomagali pri zaščiti stanovanjske hiše pred zemeljskim plazom ter čiščenju cest. Pripadniki in pripadnice Slovenske vojske po njegovih besedah delajo po navodilih lokalne civilne zaščite. "Povsod, kjer je treba, odstranjujejo zemljino in jo odvažajo. Ključni cilj je preprečiti, da bi plazovi dosegli objekte, zaščititi človeška življenja in omogočiti ponovno prevoznost cest," je še povedal minister. Za družino, ki je morala zaradi nevarnosti v torek zapustiti svoj dom, je na poti kontejner. "Drugih zahtev po kontejnerjih s strani občin še ni bilo. Ko in če bodo te zahteve, bodo šli na pot dodatni kontejnerji, ki jih bo odpremila uprava za zaščito in reševanje," je pojasnil Šarec.

V drugih delih Slovenije, tudi na Dolenjskem, se razmere po njegovih podatkih umirjajo. "Če se bo pokazala potreba, bo šlo okoli 70 pripadnikov Slovenske vojske tudi na dolenjski konec. Na tem koncu bomo pa zagotovili potrebno rotacijo, ker računamo, da bo intervencija trajala še več dni. Tu gre za manjše občine, ki jim ta pomoč zelo prav pride," je dejal.

Vojska ni čakala

Vojska je po njegovih besedah takoj priskočila na pomoč. "V skladu z novo doktrino se ne čaka več poveljnika civilne zaščite, da aktivira zadevo, temveč velja avtomatizem. V primerih, kot smo mu danes priča, je vojska takoj v pripravljenosti, takoj pripelje opremo in takoj začne delovati. Tako smo se praktično že prejšnji večer dogovorili za sistem ukrepanja in je bilo vse ostalo zgolj formalnost," je povedal Šarec.

Koordinator enot vojske na terenu Marko Močnik je pojasnil, da sodelujejo člani pehotne enote z orodjem, kot so lopate in krampi, ter inženirske enote z delovnimi stroji. "Trenutno je na terenu 79 pripadnikov, poleg tega pa zagotavljamo še enoto, ki je v pripravljenosti in zagotavlja rotacijo enot na terenu. Poleg moštva imamo še tri delovne stroje, dogovarjamo pa se, da bi iz drugih delov Slovenije pripeljali še dodatne stroje, ker so ti tu najbolj potrebni," je dejal.