Pomoč za družino

Srebrna medalja bo šla na dražbo

A.Z.
11. 5. 2023, 15.29
Posodobljeno: 11. 5. 2023, 15.36
Deli članek:

Tekač Nijel Amos iz Botsvane želi na dražbi prodati svojo srebrno olimpijsko medaljo. Razlog je pomanjkanje denarja, saj je dobil triletno prepoved tekmovanja zaradi pozitivnega doping testa.

Profimedia
Nijel Amos (na levi) bo dal na dražbo olimpijsko medaljo.

Leta 2012 je na olimpijadi v Londonu v teku na 800 metrov osvojil srebrno medaljo, zdaj je tekač Nijel Amos ostal brez sredstev za preživljanje. To je bila pravzaprav prva olimpijska medalja za Botsvano v zgodovini te države, Amos pa si obeta, da bo zanjo iztržil okoli 300.000 evrov. Po tem, ko naj bi o njem na Netflixu objavili celo dokumentarni film, pa si obeta še precej višjo ceno.

Profimedia
Nijel Amos

»Zaenkrat je to moja edina smiselna in možna investicija, s katero bi lahko vzdrževal družino,« je povedal 29-letni Amos, ki načrtuje vrnitev na atletske steze, ko mu bo leta 2025 potekla prepoved nastopanja.

Pri Amosu so na doping testu našli substanco GW1516, ki uravnava predelavo maščob, po mnenju agencije za doping pa to sredstvo predstavlja veliko nevarnost za zdravje športnikov.

Profimedia
Nijel Amos, Botsvana

Leta 2021 je na poletnih igrah v Tokiju prospeval še k drugi botsvanski medalji, ko je kot član štafete 4x400 metrov osvojil bronasto medaljo.