Stavka

Nemčiji se obeta prometni kaos

STA
21. 4. 2023, 06.58
Posodobljeno: 21. 4. 2023, 07.05
Deli članek:

Nova velika stavka v prometu, protestne prekinitve dela se udeležujejo zaposleni v okoli 50 podjetjih, med drugimi v upravljavcu železnic Deutsche Bahn. V sindikatu EVG so pojasnili, da bo stavka v prometu potekala od 3. ure zjutraj do 11. ure dopoldne, potniki pa naj se pripravijo na zamude in odpovedi.

Profimedia
Stavka v Nemčiji ohromila letalski promet.

EVG se pogaja v imenu 230.000 delavcev, ki zahtevajo 12-odstotno zvišanje plač oz. povečanje za vsaj 650 evrov mesečno.

Državni Deutsche Bahn je medtem zaposlenim denimo ponudil petodstotno zvišanje in enkratno izplačilo vsem v višini do 2500 evrov. 

Že v četrtek je dvodnevno stavko začelo tudi varnostno osebje na letališčih Düsseldorf, Köln-Bonn in Hamburg. Po pričakovanjih naj bi v dveh dneh na račun stavke odpovedali okoli 700 letov. Danes se bodo kolegom pridružili še na letališču v Stuttgartu.

Današnja stavka je zadnja v vrsti sindikalnih akcij, ki so Nemčijo zajele zaradi visoke inflacije, potem ko je ta močno okrnila kupno moč nemških delavcev. Železniški sistem je v veliki meri obstal že marca, ko je stavko organiziral sindikat Verdi.

V Nemčiji so imeli marca na letni ravni 7,4-odstotno inflacijo. Rast cen življenjskih potrebščin se je sicer nekoliko umirila, vrh je dosegla oktobra, ko je bila pri 8,8 odstotka.