Nikoli v sporu z Moskvo

Rusija se je odzvala na vstop Finske v Nato

G.G.
4. 4. 2023, 16.27
Posodobljeno: 4. 4. 2023, 16.30
Deli članek:

Finska je danes postala članica zveze Nato. Rusija se je morala odzvati.

Profimedia
Karkoli se zgodi, Dmitrij Peskov vztraja pri svojih negovanih brkih.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da bo Rusija pozorno spremljali poteze Finske in dogajanje v tej sosednji državi. Že takoj pa je napovedal, da gre pri širitvi Nata za napad na varnosti in ruske nacionalne interese. Zaradi tega bodo sprejeli ustrezne taktične in strateške protiukrepe, že v kratkem pa bodo okrepili vojaško prisotnost na severozahodu Rusije, torej v bližini meje s Finsko.

"Razmere na Finskem se bistveno razlikujejo od razmer v Ukrajini," je zatrdil in ocenil, da so razmere v Ukrajini "ravno nasprotne in potencialno veliko bolj nevarne" kot v omenjeni nordijski državi. Po besedah Peskova Finska za razliko od Ukrajine namreč nikoli ni bila "protirusko usmerjena" in ni bila v sporu z Moskvo.

Finska, ki je spričo ruske agresije na Ukrajino maja lani zaprosila za članstvo v zvezi Nato, je danes v Bruslju predala dokumente o pristopu, s čimer je postala 31. članica zavezništva. Na Natu poudarjajo, da bo s tem Finska postala varnejša, Nato pa močnejši, povzema Slovenska tiskovna agencija.