Na Gorenjsko

Katra ima novega lastnika, zbrali pa so kar 270 tisoč evrov

G.G.
4. 4. 2023, 16.57
Posodobljeno: 4. 4. 2023, 17.53
Deli članek:

Zaključen je drugi krog dobrodelne akcije, v kateri je glavno vlogo igrala katra. Znano je število zbranih sredstev, znan pa je tudi nov lastnik junakinje.

Twitter / Borut Pahor
Katra je dobila novega lastnika.

Na prireditvi v Dravogradu je nekdanji predsednik Slovenije Borut Pahor izžrebal novega lastnika katre. To je postal Tomaž Habjan iz Selc na Gorenjskem. Za 24ur.com je povedal, da zelo vesel, da je bil izžreban. Podrobnih načrtov, kaj bo z avtom, še nima, zagotovo pa bodo dobrodelni. 

Še bolj pomembna vest je, da se je na sami prireditvi še dvignili številko zbranih sredstev – zbrali so kar 275 tisoč evrov.

Skupno je na račun Rdečega križa sredstva prispevalo 5169 donatorjev, ki so tudi sodelovali v današnjem žrebanju. Akcija je uradno potekala cel marec, upoštevala pa so se nakazila, prejeta še do 3. aprila.

Fratarjevi bratje so sicer za starodobnico odšteli 60.000 evrov. Sredstva je Pahor namenil Inštitutu zlata pentljica in društvu Junaki tretjega nadstropja. V drugem krogu so bratje s katro potovali po Koroški in zbrali še več denarja. Zbrana sredstva so razdelili društvu Junaki 3. nadstropja in Inštitutu zlata pentljica, ki vsak prejmeta po 68.750 evrov, ter Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, ki za nakup nove gama kamere prejme 137.500 evrov.

Najlepša pot katre

»Hvala, družina Fratar! Zaradi vas je ta katra postala simbol dobrega srca Slovenije! Hvala vsem dobrim ljudem!« je dejal danes Borut Pahor. V izjavi za medije pa je dejal, da bo avto, ki je star več kot 30 let, zaradi dobrodelnosti pomagal otrokom, ki so zboleli za rakom, in tudi vsem, ki bodo v slovenjgraški bolnišnici potrebovali preiskavo z gama kamero. »Mislim, da je katra naredila najlepšo pot v svojem življenju,« je dejal Pahor.

V imenu družine Fratar je izkušnjo z dobrodelno akcijo in občutke na prireditvi delila Ksenija Fratar Arčnik, ki je med drugim dejala, da se je zgodba s katro za družino Fratar začela, kot bi sedel na vlak z enosmerno vozovnico za pot v neznano, vendar z jasnim ciljem. »Vsi smo vedeli, da je pred nami pustolovščina. Da pa bo tako slikovita, pisana kot mavrica, ni upal nihče na glas povedati,« je dejala.

Na prireditvi so o svojih izkušnjah in premagovanju bolezni, posledicah in volji do življenja spregovorili tudi otroci in mladi, ki so preboleli raka in ki so posredno tudi prejemniki dela sredstev. Zahvalili so se vsem, ki so izpeljali obe dobrodelni akciji s katro in tudi vsem, ki so darovali. Inštitut zlata pentljica je med drugim s prejetimi sredstvi ustanovil Katrin sklad, iz katerega se bodo izplačevali žepnine in štipendije.