Ponaredki

Amazon lani iz pošiljk odstranil skoraj milijon ponaredkov, trend pa upada

A.Z.
4. 4. 2023, 16.16
Posodobljeno: 4. 4. 2023, 16.32
Deli članek:

V poročilu za leto 2022 je podjetje Amazon navedlo, da so lani zasegli ali uničili 800.000 ponaredkov. Leto prej jim je uspelo ustaviti prodajo 2,5 milijona izdelkov, v letu 2020 pa kar šest milijonov.

Profimedia
Internetna prodaja je pogosta tarča prodajalcev ponaredkov.

V boju proti ponarejanju in prodaji izdelkov sumljivega izvora so pri Amazonu lani poostrili kontrolo, kaj njihove stranke pošiljajo preko njihovih storitev. Največji spletni trgovec je tako ustavil ali uničil okoli 800.000 izdelkov nepreverjenega izvora. Bolj stroga kontrola že ima določen učinek, pri Amazonu so navedli, da so tudi močno zmanjšali število »sumljivih računov strank, ki niso imele poštenih namenov«.

Amazonov menedžer Darmeš Mehta je pri tem poudaril, da tudi na drugih kanalih opažajo manjše aktivnosti nelegalne trgovine. Amazon namreč ne prodaja izdelkov le preko svoje platforme, ampak svoje storitve ponujajo tudi drugim trgovcem, ravno te pa so v preteklosti nepridipravi najbolj izkoriščali kot vstopne točke za nelegalno trgovino.

Zato so pri Amazonu kontrole razširili tudi na druga področja, vključno s preverjanjem podatkov pri odpiranju trgovčevih računov. Tako tudi dnevno samodejno aktualizirajo preko osem milijard ponudb izdelkov na straneh trgovcev, za katere se porajajo sumi zlorab internetne trgovine.