Rusija prevzema varnostni svet ZN

Za ukrajinskega zunanjega ministra je to slaba prvoaprilska šala

G.G./STA
1. 4. 2023, 16.58
Posodobljeno: 1. 4. 2023, 17.01
Deli članek:

Rusija je danes prevzela enomesečno predsedovanje Varnostnemu svetu ZN. Moskva je pred tem sporočila, da bo zasedanja tega najpomembnejšega organa ZN v aprilu vodil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je opozoril, da je rusko predsedovanje s 1. aprilom slaba šala.

Profimedia
Segej Lavrov bo 25. aprila vodil tudi zasedanje Varnostnega sveta o Bližnjem vzhodu.

Varnostni svet ZN ima 15 članic in vsak mesec mu predseduje ena od njih. Rusija je kljub invaziji na Ukrajino še vedno v Varnostnem svetu ZN, ker je iz njega brez njenega soglasja ni mogoče izločiti in Lavrov, ki je bil nekoč veleposlanik Rusije pri ZN, bo vodil kakšno od zasedanj na ministrski ravni.

"Rusko predsedovanje Varnostnemu svetu ZN s 1. aprilom je slaba šala," je na Twitterju zapisal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. "Rusija si je prilastila njegov sedež, vodi kolonialno vojno, njen voditelj je vojni zločinec, ki ga zaradi ugrabitev otrok išče ICC," je še dodal.

Predsedujoča država Varnostnega sveta ZN ima sicer v rokah predvsem dnevni red. Rusija je nazadnje predsedovala Varnostnemu svetu ZN februarja lani, torej ko je sprožila napad na Ukrajino.

"Ključni dogodek ruskega predsedovanja Varnostnemu svetu ZN bo odprta razprava na visoki ravni o učinkovitem multilateralizmu z obrambo načel Ustanovne listine ZN," je v četrtek na novinarski konferenci povedala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Rusije Marija Zaharova in dodala, da bo temu zasedanju predsedoval Lavrov.