Skupina turistov iz Slovenije

V snežnem plazu na Norveškem umrl tudi slovenski državljan

G.G./STA
1. 4. 2023, 15.25
Posodobljeno: 1. 4. 2023, 16.53
Deli članek:

Na severu Norveške se je v petek sprožilo več snežnih plazov. Umrli so štirje ljudje, eden je državljan Slovenije. Po poročanju spletne strani itromso.nk gre za moškega starega okoli 40 let, kar so potrdili tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Redningsselskapet
Na otoku Reinoya je plaz odnesel v morje hišo in hlev s 140 kozami.

Na severu Norveške se je v petek v roku nekaj ur sprožilo več snežnih plazov. Pri tem so umrle skupno štiri osebe, med njimi dve na otoku Reinoya, kjer je plaz po poročanju britanskega BBC odnesel v morje hišo in hlev s 140 kozami. Po poročanju norveških medijev sta na Reinoyi umrla domačina stara okoli 60 let.

O dveh žrtvah so poročali še iz občin Nordreisa in Lyngen. Premier Jonas Gahr Store je smrti opisal kot "tragičen začetek velike noči".

Na območju občine Nordreisa je plaz zasul skupino šestih turistov iz Slovenije in eden od njenih članov je pri tem izgubil življenje, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Po poročanju spletne strani itromso.nk gre za slovenskega državljana, moškega starega okoli 40 let.

Na območju Lyngen pa je umrl italijanski državljan.

V tem letnem času se na Norveškem skoraj vsak dan sprožajo snežni plazovi. Ti po ocenah strokovnjakov ogrožajo sedem odstotkov ozemlja države, navaja BBC.

V petek so oblasti zaradi velike nevarnosti snežnih plazov evakuirale več manjših mest v regiji Troms, saj so meteorologi napovedovali snežna neurja in močan veter. Na tem območju sta se danes sprožila dva nova snežna plazova.