Inšpekcija

V Libiji izginilo 2,5 tone urana

S.R.
15. 3. 2023, 22.42
Posodobljeno: 15. 3. 2023, 22.53
Deli članek:

Iz Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA) so v sredo države članice obvestili, da je v Libiji izginilo približno 2,5 tone naravnega urana.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Inšpektorji IAEA so glede na zaupne dokumente, do katerih je imela vpogled tiskovna agencija Reuters, v torek vendarle izvedli zapoznelo inšpekcijo enega obrata na območju Libije, ki ni pod nadzorom libijske vlade. Inšpekcija bi morala biti opravljena že lani, a so jo zaradi »varnostnih razmer v regiji« preložili. Na lokaciji, ki so jo obiskali inšpektorji, bi se moralo nahajati tudi »10 sodov s približno 2,5 tonami naravnega urana v obliki koncentrata uranove rude,« a teh tam ni bilo, so v IAEA zapisali v obvestilu državam članicam.

Okoliščine izginotja urana iz obrata, ki ga niso imenovali, še preiskujejo. Tako v tem trenutku še ni znano, kje se nahaja, kar lahko po navedbah inšpektorjev predstavlja »radiološko tveganje« in sproža pomisleke na področju jedrske varnosti.

Libija se je leta 2003 pod nekdanjim voditeljem Moamerjem Gadafijem odpovedala svojemu programu jedrskega orožja, v okviru katerega so že pridobili tako centrifuge za bogatenje urana kot načrte za jedrsko bombo, do katere so imeli sicer še dolgo pot, še poroča Reuters.