Različni pogledi

Trump bi Rusiji dovolil, da prevzame dele Ukrajine

G.G./STA
15. 3. 2023, 07.52
Posodobljeno: 15. 3. 2023, 07.54
Deli članek:

Del republikancev ima drugačne poglede na vojno v Ukrajini.

Profimedia
Donald Trump

Eden od favoritov za osvojitev predsedniške nominacije republikanske stranke, guverner Floride Ron DeSantis je rusko invazijo na Ukrajino opredelil kot ozemeljski spor. DeSantis, ki se je doslej uspešno izogibal vprašanju o Ukrajini, je svoje stališče podal podal v odgovoru voditelju televizije Fox News, Tuckerju Carlsonu. Ta je DeSantisu in drugim verjetnim republikanskim predsedniškim kandidatom ter tistim, ki so kandidaturo že razglasili, poslal vprašanja o tej temi.

"Čeprav imajo ZDA veliko pomembnih nacionalnih interesov - varovanje naših meja, reševanje krize pripravljenosti naše vojske, doseganje energetske varnosti in neodvisnosti ter zadrževanje gospodarske, kulturne in vojaške moči kitajske komunistične partije -, nadaljnje zapletanje v ozemeljski spor med Ukrajino in Rusijo ni eden od njih," je odgovoril DeSantis.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je imel podoben odgovor. Ponovil je svoje prejšnje kritike predsednika Joeja Bidna glede Ukrajine in zatrdil, da je čas, da se sprti strani dogovorita o sporazumu. Trump je dejal, da bi v morebitnem dogovoru dovolil Rusiji, da prevzame dele Ukrajine. Dodal je, da je nasprotovanje Rusiji v strateškem interesu Evrope, ne pa tudi ZDA.

Trumpova izjava ni presenečenje, saj je napadal zvezo Nato in kritiziral transatlantsko zavezništvo med ZDA in Evropo že v času predsedniške kandidature 2016. Ker se bo DeSantis boril za prevzem Trumpove volilne baze, tudi njegovo stališče ni presenetljivo, čeprav je razburilo številne znane republikanske politike.

Vodja senatnih republikancev Mitch McConnell je že na varnostni konferenci v Munchnu prejšnji mesec govoril povsem nasprotno od Trumpa. Zagotavljal je tudi, da republikanska stranka z veliko večino podpira ameriško sodelovanje v trdnem transatlantskem zavezništvu.

Floridski senator Marco Rubio je v odzivu na izjave DeSantisa zatrdil, da ne gre za ozemeljski spor, ampak za invazijo. Senator iz Južne Karoline Lindsey Graham pa je tvitnil, da tisti, ki verjamejo, da barbarska ruska invazija na Ukrajino ni prioriteta za ZDA, ne poznajo dejstev.

Razdeljenost republikanske stranke pri vprašanju Ukrajine je potem poudarila kongresnica iz Georgie Marjorie Taylor Greene, ki trdi, da si ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski želi umiranja Američanov v Ukrajini, ZDA pa da morajo prenehati podpirati Ukrajino.

Bivši podpredsednik ZDA Mike Pence, ki ga je Trump v ponedeljek obtožil, da je kriv za napad na kongres, ker ni hotel razveljaviti izidov predsedniških volitev 2020, je v McConnellovi struji. "S podporo Ukrajini sledimo doktrini Ronalda Reagana in podpiramo tiste, ki se borijo z našimi sovražniki, da se nam ne bi bilo potrebno boriti samim. Za tiste, ki opravičujejo Putina, v naši stranki ni prostora," je sporočil Pence.

Pence namerava razglasiti predsedniško kandidaturo, kar je poleg Trumpa doslej storila nekdanja guvernerka Južne Karoline in veleposlanica v ZDA Nikki Haley