Elite zaščitene

Vojna v Ukrajini na plečih manjšin in prebivalcev z ruskega vzhoda

S.R./STA
12. 3. 2023, 15.26
Posodobljeno: 12. 3. 2023, 17.15
Deli članek:

Število ubitih vojakov iz vzhodnih regij Rusije je verjetno več kot 30-krat večje kot tistih iz Moskve, kaže poročilo britanskega ministrstva za obrambo.

Profimedia
/

Posebno prizadete naj bi bile etnične manjšine, ruske oblasti pa pred posledicami vojne v Ukrajini v veliki meri ščitijo bogatejše sloje in prebivalce velikih mest. Poročilo, ki ga je danes objavilo britansko ministrstvo, kaže, da so najbogatejšima mestoma Moskvi in Sankt Peterburgu prizanesene "izjemno velike izgube". "To še posebej velja za družine državne elite," je navedeno v poročilu.

"Največje posledice so za etnične manjšine. V Astrahanu je okoli 75 odstotkov ubitih vojakov iz manjšinskih skupnosti Kazakov in Tatarov," je ena od ugotovitev.

Zaščita premožnejših in vplivnejših delov prebivalstva bo po ocenah britanskih obveščevalnih služb verjetno ostala glavna skrb ruskega vojaškega vodstva.

Britansko obrambno ministrstvo od začetka ruske invazije v Ukrajini pred več kot letom dni dnevno objavlja najnovejše informacije o poteku vojne, pri čemer se sklicuje na obveščevalne podatke. Moskva London obtožuje ciljno usmerjene dezinformacijske kampanje.