Najmanj šest mrtvih

Rusi izstrelili šest raket kinžal, proti katerim je Ukrajina nemočna

S.R.
9. 3. 2023, 10.59
Posodobljeno: 9. 3. 2023, 11.08
Deli članek:

Današnji ruski raketni napad na cilje po vsej Ukrajini, v katerem je umrlo najmanj šest civilistov, je bil po razmeroma »mirnem« obdobju prvi obsežni raketni napad po sredini februarja.

Defense of Ukraine / Twitter
Posledice današnjega raketnega napada.

Ruski napadi na ukrajinsko civilno in kritično infrastrukturo, ki so se začeli oktobra lani, se nadaljujejo. Kot je danes pojasnil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, so ruske sile danes ponoči raketirale kritično infrastrukturo in stanovanjske zgradbe v kar desetih ukrajinskih regijah. Zelenski sicer ostaja odločen: »Okupator lahko terorizira le civiliste. To je vse, kar lahko storijo, a jim to ne bo pomagalo. Ne bodo se izognili odgovornosti za vse, kar so storili.«

V raketnem napadu na stanovanjsko območje v kraju Zoločiv v regiji Lvov na zahodu Ukrajine je umrlo najmanj pet civilistov. Zaenkrat je znano, da gre za najmanj štiri odrasle osebe, in sicer dva moška in dve ženski. S posnetkov s kraja tega napada je razvidno, da je ena hiša končala v ruševinah, hudo pa so poškodovane tudi sosednje zgradbe. Še en civilist je umrl na območju regije Dnipropetrovsk. Življenje je izgubil 34-letni moški, ranjena pa sta bila 28-letna ženska in 19-letni fant.

Eksplozije so prebudile tudi prebivalce Kijeva, če je med njimi sploh kdo zatisnil oči. Noč so jim namreč kar sedem ur kratile sirene, ki opozarjajo pred zračnim napadom. Po poročanju tiskovne agencije Reuters je bil to najdlje trajajoč alarm v zadnjih mesecih ruskega obstreljevanja ukrajinske kritične infrastrukture. Zaradi raketiranja je brez oskrbe z električno energijo ostala tudi ukrajinska jedrska elektrarna v Zaporožju. O napadih poročajo tudi iz Harkova, Odese, Žitomira, Poltave, Vinice in regije Rivne.

Nimajo obrambe

Po navedbah ukrajinskih oblasti so Rusi danes izstrelili kar šest hipersoničnih raket kinžal, proti katerim so sistemi protizračne obrambe, s katerimi trenutno razpolaga Ukrajina, nemočni. Ruski predsednik Vladimir Putin se je v preteklosti rad bahal, da gre za orožje, proti kateremu zveza Nato nima odgovora. Predvideva se sicer, da Rusija poseduje zgolj nekaj deset teh raket. Ukrajinska zračna obramba naj bi uspela sestreliti drone in manevrirne izstrelke. Po navedbah ukrajinskega obrambnega ministrstva je Rusija v današnjem napadu nad Ukrajino poslala 81 raket in osem dronov.

Če Kijev trdi, da raketni napadi ne služijo nobenemu vojaškemu cilj, temveč so namenjeni zgolj terorju nad civilisti in predstavljajo vojne zločine, pa v Moskvi odgovarjajo, da z njimi slabijo ukrajinsko vojsko in njeno sposobnost za bojevanje.