Poskus umora

Brutalen napad s sekiro in nožem v mariborskem parku: izločili dva dokaza

E. J.
9. 3. 2023, 09.38
Posodobljeno: 9. 3. 2023, 09.55
Deli članek:

Sodišče je zaradi napake policije v prid obtoženemu Luki Gašpariču, ki je lani septembra s sekiro in nožem brutalno napadel mlajšo žensko iz spisa izločilo dva dokaza, poroča Večer.

Andrej Petelinšek / Večer
Kam je odvrgel dokaze, je Luka Gašparič dan po brutalnem napadu policiji izdal sam.

Lanskega septembra v Mestnem parku v Mariboru je 23-letni Luka Gašparič stregel po življenju mladi ženski, v katero je bil zagledan, ona pa ni hotela imeti nič z njim. Tožilstvo je zoper Gašpariča vložilo obtožnico, vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič, je prepričan, da jo je Gašparič hotel umoriti, kar bi mu tudi uspelo, če vpitja žrtve ne bi slišala policijska patrulja, ki je bila na obhodu parka, ter para, ki je krike slišal vse do študentskega naselja ob Tyrševi ulici.

Zaplet in izločitev dveh dokazov

Gašparič je mlado žensko večkrat zabodel v trebuh, jo porezal po obrazu, ušesu, udaril v glavo in ji s kuhinjsko sekiro odsekal palec. Med napadom je nosil rokavice, da bi zabrisal svoje sledi. Po dejanju je kraj zapustil, kasneje pa se je vrnil v park po pozabljen nahrbtnik. Preiskovalci in tožilstvo so prepričani, da je nazaj prišel predvsem zato, da bi se prepričal, ali je dejanje dokončal, poroča Večer. Policisti, ki so takrat že bili v parki so ga povezali z zločinom in ga aretirali, po izteku policijskega pridržanja je ostal v priporu. Tam je še danes, njegov zagovornik Žiga Podobnik pa je ob koncu sodne preiskave dosegel, da je Višje sodišče v Mariboru iz sodnega spisa izločilo dva pomembna dokaza: obtoženčev mobilni telefon in oblačila, ki so mu jih zasegli v času prijetja. 

Po neuradnih podatkih, s katerimi razpolaga Večer, se je to zgodilo zaradi zapleta, povezanega z Gašparičevo aretacijo. Zatrjeval je, da ga na kraju prijetja policisti niso seznanili, zakaj mu je bila odvzeta prostost, in poučili o njegovih pravicah. Zato je višje sodišče pritrdilo odvetniku Podobniku, da Gašperičev mobilni telefon in oblačila nimajo kaj iskati v sodnem spisu. Med dokazi še vedno ostaja morilsko orodje  - nož in sekira, ki ju je odvrgel v bližnji grm in preiskovalcem dan po napadu na policijski postaji to tudi povedal. Med dokazi je ostal tudi telefon žrtve, na katerem je dokaz, da je Gašparič žrtev z zvijačo zvabil v park, da je pri akvariju pustil škatlo s sporočilom zanjo. ta se je zvečer odpravila po škatlo, Gašparič pa se ji je približal izza hrbta in jo z nožem in sekiro presenetil.

Trdi, da je doživel 'blackout'

Motiv obtoženega za dejanje naj bi bilo njegovo ljubosumje, pravijo kriminalisti. Čeprav je bil v razmerju z drugim dekletom, je osumljeni mlado  21-letnico vztrajno osvajal, ona pa mu naklonjenosti ni vračala, zaradi česar je že nekoč prej vlomil je v hišo njene matere in ji poškodoval avtomobil, poroča Večer. Na neprištevnost pa se je neuspešno izgovarjal - trdil je, da se spominja vsega pred dogodkom in po njem, samo napada ne: da je doživel 'blackout', popolno izgubo spomina. Sodni izvedenec psihiatrične stroke je ugotovil, da je bil v času dejanja prišteven. 

Zadnji trenutki, sicer bi ga izpustili na prostost

Sodna preiskava zoper Luko Gašpariča se je tako hudo zavlekla, da je obstajala nevarnost, da bi bilo sodišče primorano osumljenega poskusa umora izpustiti iz pripora. Tožilstvo mora obtožnico vložitvi šest mesecev po kaznivem dejanju oziroma pet dni pred iztekom tega roka, sicer se obdolženega izpusti na prostost, kar je ujelo mariborsko tožilstvo