200 delovnih mest

Golob in Han z vodilnimi v Leku in Sandozu: nova investicija v Lendavi

E.J./STA
9. 3. 2023, 07.26
Posodobljeno: 9. 3. 2023, 07.36
Deli članek:

Šlo naj bi za največjo Sandozovo investicijo v Sloveniji doslej. Prinesla naj bi okoli 200 novih delovnih mest. Investicijo bi lahko podprla država.

Luka Vovk
Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Premier Robert Golob ter gospodarski minister Matjaž Han se bosta danes v Ljubljani srečala s predsednikom uprave družbe Sandoz Richardom Saynorjem ter predsednikom uprave Leka in predsednikom Sandoza Slovenija Robertom Ljoljem. Po navedbah portala N1 naj bi podpisali pismo o nameri za večstomilijonsko investicijo v Lendavi.

STA
Premier Robert Golob.
Farmacevtska skupina Sandoz, pod katero spada Lek, bo po neuradnih informacijah portala N1 z vlado podpisala pismo o nameri za večstomilijonsko investicijo v Lendavi. Šlo naj bi za največjo Sandozovo investicijo v Sloveniji doslej. Prinesla naj bi okoli 200 novih delovnih mest. Investicijo bi lahko podprla država.

Jure Zauneker
Lekarna
V Mengšu še 300 delovnih mest

V novem proizvodnem obratu, ki naj bi ga po navedbah portala postavili v dveh letih, bi proizvajali podobna biološka zdravila. Lek že ima obrat v Lendavi, v katerem poteka proizvodnja antiinfektivov in pakiranje končnih farmacevtskih oblik, zaposlenih je 710 ljudi. Švicarski farmacevtski velikan Novartis, lastnik Sandoza, je medtem januarja napovedal tudi, da namerava s kitajsko družbo Porton, ki ji dobavlja farmacevtske učinkovine, na lokaciji v Mengšu vzpostaviti biotehnološki park Life Science Park Mengeš. Novartis bo Portonu v najem oddal del nezasedenih prostorov, nastalo naj bi 300 novih delovnih mest.

Novartis sicer načrtuje oddelitev Sandoza kot svoje generične divizije, v tem sklopu pa naj bi Lekovo proizvodnjo trdnih izdelkov v Ljubljani ter proizvodnjo učinkovin in bioloških zdravil v Mengšu prenesel na slovensko družbo Novartis. Zaključek procesa je predviden v drugi polovici leta.