Težka noč

VIDEO: Rusija s silovitimi zračnimi napadi nad več ukrajinskih mest

E.J./STA
9. 3. 2023, 07.01
Posodobljeno: 9. 3. 2023, 10.08
Deli članek:

"V silovitih raketnih napadih je bil zadet objekt energetske infrastrukture in poškodovana stanovanjska stavba," je na Telegramu sporočil vojaški guverner Odese Maksim Marčenko. Umrlo je najmanj pet ljudi, več pa je bilo ranjenih.

Profimedia
Fotografija je arhivska.

Rusija je ponoči izvedla zračne napade na cilje po vsej Ukrajini, od Harkova na severu do Odese na jugu in Žitomira na zahodu. O eksplozijah poročajo tudi v Kijevu, kjer sta bili poškodovani dve osebi. V Harkovu in Odesi je bilo poškodovanih več stanovanjskih stavb in infrastruktura, na več območjih pa je prišlo do izpada električne energije. Ena od ruskih raket je v kraju Zoločiv zadela hišo, pri čemer so umrli štirje civilisti, je sporočil guverner regije Lvov Maksim Kozicki. "V tem trenutku je znano, da so umrle štiri odrasle osebe. Dva moška in dve ženski," je še zapisal na Telegramu.

O smrtni žrtvi je poročal tudi guverner regije Dnipropetrovsk. "Zaradi obstreljevanja je umrl 34-letni moški. Ranjena sta bila 28-letna ženska in 19-letni fant, ki sta trenutno že v bolnišnici," je dejal guverner Sergej Lisak.

"Dve osebi sta bili ranjeni" v eksploziji v okrožju Svjatošinski, je župan Kijeva Vitalij Kličko zapisal na družbenih omrežjih. Prizadeto je bilo tudi južno kijevsko okrožje Holosijev, je Kličko še zapisal na Telegramu in dodal, da je trenutno brez elektrike približno 15 odstotkov gospodinjstev v mestu.

"V silovitih raketnih napadih je bil zadet objekt energetske infrastrukture in poškodovana stanovanjska stavba," je na Telegramu sporočil vojaški guverner Odese Maksim Marčenko. V regiji Harkov je po besedah guvernerja prišlo do najmanj 15 napadov na stanovanjske zgradbe in infrastrukturo.

Zaporožje brez elektrike

Ukrajinska jedrska elektrarna v Zaporožju je medtem zaradi ruskega zračnega napada ostala brez oskrbe z električno energijo in trenutno deluje s pomočjo dizelskih generatorjev, je sporočil ukrajinski jedrski operater Energoatom. "Zaradi napadov je bila prekinjena zadnja povezava med zasedeno jedrsko elektrarno Zaporožje in ukrajinskim elektroenergetskim sistemom," so še zapisali v izjavi. Tiskovni predstavnik ruskega jedrskega operaterja Rosenergoatom pa je Ukrajino okrivil, da je brez očitnega razloga elektrarno odklopila iz električnega omrežja.

Med prizadetimi regijami so še Vinica in Rivne na zahodu države ter Dnipro in Poltava v osrednji Ukrajini. Še vedno poteka tudi bitka v Bahmutu, ki je bil v zadnjem času v središču spopadov. Ukrajinska vojska trdi, da je odbila intenzivne ruske napade na mesto, ruske sile pa trdijo, da so prevzele nadzor nad vzhodno polovico mesta.