S pištolo v šolo

Ameriški 6-letni deček, ki je v šoli ustrelil učiteljico, ne bo obtožen

E. J.
9. 3. 2023, 10.40
Posodobljeno: 9. 3. 2023, 10.41
Deli članek:

Splošno soglasje ameriških pravnih strokovnjakov je, da šestletnik "ne more oblikovati potrebnega kriminalnega namena, da bi bil kriv hudega napada".

Profimedia
Abigail Zwerner, 25-letna učiteljica, je bila ustreljena v roko in prsi, a je preživela.

Šestletnik, ki je ustrelil svojo učiteljico v osnovni šoli v ameriški zvezni državi Virginiji, verjetno ne bo obtožen, je dejal tožilec. Vendar se oblasti v mestu Newport News še niso odločile, ali bo katera od odraslih v tem primeru kazensko obtožena. Policija je povedala, da je otrok 6. januarja prinesel pištolo v svojem nahrbtniku v osnovno šolo Richneck. Abigail Zwerner, 25-letna učiteljica, je bila ustreljena v roko in prsi, a je preživela.

V sredo je tožilec Newport News Commonwealtha Howard Gwynn za NBC News povedal, da njegov urad ne bo zahteval obtožbe proti fantu. Dejal je, da je "možnost, da bi se šestletniku sodilo, problematična", ker je otrok premlad, da bi razumel pravni sistem. "Naš cilj ni samo narediti nekaj čim hitreje," je dodal Gwynn. "Ko bomo analizirali vsa dejstva, bomo obtožili vsako osebo ali osebe, za katere menimo, da lahko brez razumnega dvoma dokažemo, da so storile kaznivo dejanje."

Profimedia
Richneck Elementary School v Virginiji, kjer se je zgodilo streljanje.
V ločenem intervjuju za lokalno televizijo ABC News je Gwynn dejal, da je splošno soglasje ameriških pravnih strokovnjakov, da šestletnik "ne more oblikovati potrebnega kriminalnega namena, da bi bil kriv hudega napada". Abigail Zwerner toži šolsko okrožje, potem ko je bila ustreljena v roko in zgornji del prsnega koša po tem, kar je policija opisala kot "prepir" s prvošolcem. Strelno orožje je bilo zakonito kupljeno in je pripadalo otrokovi materi, je sporočila policija.