Bitka za Bahmut

V tem ukrajinskem mestu v zadnjih 24 urah padlo več sto ruskih in ukrajinskih vojakov

S.R.
12. 3. 2023, 07.51
Posodobljeno: 12. 3. 2023, 14.26
Deli članek:

Morija v ukrajinskem mestu Bahmut, ki počasi, a vztrajno prehaja v roke ruskih sil, se nadaljuje. Število žrtev je veliko na obeh straneh.

Profimedia
Ukrajinski vojaki južno od Bahmuta.

Ukrajinska vojska še naprej vztraja pri branjenju Bahmuta, mesta v ukrajinski regiji Doneck, ki ga ruske sile oblegajo že mesece. Ukrajinske sile so se v zadnjem tednu umaknile na levi breg reke Bahmutovka, ki teče skozi središče Bahmuta, a do pričakovanega dokončnega umika še ni prišlo. Ukrajinsko poveljstvo vztraja pri branjenju tega povsem opustošenega mesta. Tako ukrajinske kot ruske oblasti so v soboto navedle, da je na strani sovražnika samo v zadnjih 24 urah padlo več sto vojakov. Britansko obrambno ministrstvo je sicer že včeraj ocenilo, da je večji del vzhodnega Bahmuta pod nadzorom ruskih plačancev iz skupine Wagner. Prva frontna linija je tudi po njihovih podatkih zdaj postala reka Bahmutovka.

Po včerajšnjih navedbah tiskovnega predstavnika ukrajinske vojske Serhija Čerevatija je v Bahmutu v zadnjem dnevu umrlo 221 »promoskovskih« vojakov, več kot 300 pa jih je bilo ranjenih. Rusko obrambno ministrstvo je na drugi strani navedlo, da je na širšem območju Donecka padlo do 210 ukrajinskih vojakov. Predvidoma so bile žrtve najvišje na območju Bahmuta, čeprav rusko obrambno ministrstvo v svoji izjavi za javnost tega mesta, v katerem zadnje obdobje potekajo najbolj krvave bitke, ni izrecno izpostavilo. Teh podatkov sicer ni mogoče preveriti, obe strani pa priznavata, da so v njunih vrstah žrtve velike.

Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil generalpolkovnik Oleksandr Sirski kljub številnim kritikam in pomislekom, ali je branjenje Bahmuta še smiselno, medtem vztraja, da je obramba tega mesta ključna za prihodnjo ukrajinsko protiofenzivo. »Nujno je, da si kupimo čas in zberemo rezerve za protiofenzivo, ki ni daleč,« je včeraj poudaril Sirski. V Kijevu trdijo, da Rusija v bitki za Bahmut izgublja svoje najboljše enote, a kritiki na drugi strani opozarjajo, da so v zadnjem obdobju, ko je mesto že skoraj obkoljeno in so močno na udaru še zadnje ukrajinske logistične poti, žrtve velike, morda prevelike tudi na strani vojske, ki zaseda obrambne položaje.