Li Qiang

Kitajska partija izvolila drugega najvplivnejšega v državi

J.V./STA
11. 3. 2023, 08.25
Posodobljeno: 11. 3. 2023, 10.52
Deli članek:

Kitajski ljudski kongres je volil in izvolil v skladu s pričakovanji.

Profimedia
Z Lijem (desno) ob strani bo Xi (levo) še utrdil svoj vpliv v kitajskem državnem vrhu.

Kitajski ljudski kongres je za novega predsednika vlade danes v skladu s pričakovanji izvolil Li Qianga. Za tesnega zaupnika kitajskega predsednika Xi Jinpinga je glasovala večina od skupno 3000 delegatov. Ob prisegi na položaj je Li dejal, da si bo prizadeval za izgradnjo uspešne, močne, demokratične, civilizirane, harmonične in velike sodobne socialistične države.

Li, nekdanji vodja komunistične stranke v Šanghaju, bo zamenjal odhajajočega premierja Li Keqianga, ki je bil na položaju dva mandata. V nasprotju s svojim predhodnikom 63-letnik velja tudi za tesnega zaupnika predsednika Xija, ki mu je ljudski kongres ko prvemu v zgodovini v petek podelil tretji mandat. Z Lijem ob strani bo Xi še utrdil svoj vpliv v kitajskem državnem vrhu.

Li Qiang ima za seboj dolgo kariero, večinoma na vzhodni obali Kitajske. Spomladi lani je nadzoroval dva meseca trajajočo zaporo mesta zaradi pandemije covida-19. Po njegovih besedah ima strokovno znanje s področja gospodarstva in prijazen odnos do zasebnih podjetij. Zanj je danes glasovalo 2.936 delegatov, trije so bili proti, osem pa se jih je vzdržalo.

Kitajski ljudski kongres je danes tudi imenoval nekdanjega vrhovnega tožilca Zhang Juna za predsednika vrhovnega sodišča, Ying Yong, ki je bil v prvih mesecih pandemije vodja stranke v provinci Hubei, pa je bil izbran za generalnega tožilca vrhovnega ljudskega tožilstva.