»Spet smo tukaj«

V naslednjih dneh bo na Zemljo padla 20-tonska gmota, a nihče ne ve, kam

S.R.
3. 11. 2022, 07.58
Posodobljeno: 3. 11. 2022, 09.02
Deli članek:

Na Zemljo bo nenadzorovano padel osrednji del kitajske rakete Dolgi pohod 5B, ki je pred dnevi v vesolje ponesla še zadnjega od treh modulov, ki bodo tvorili kitajsko vesoljsko postajo Tiangong.

Profimedia
Ilustracija kitajske vesoljske postaje Tiangong.

Vesoljska postaja Tiangong utegne kmalu postati druga stalno naseljena vesoljska postaja v nizki zemeljski orbiti, saj naj bi bila končana še letos. Kitajska je osrednji modul, ki bo služil kot glavni del postaje, v orbito izstrelila aprila lani, drugi pa je v nebo poletel julija letos. Na vesoljski postaji sicer trenutno delajo trije astronavti, nova tričlanska posadka pa naj bi se jim pridružila še letos.

A strokovnjaki zdaj opozarjajo, da kitajska vesoljska agencija znova ni poskrbela za nadzorovan povratek osrednjega dela rakete v atmosfero. Po navedbah Teda Muelhaupta, svetovalca pri ameriški neprofitni korporaciji The Aerospace Corporation, to pomeni, da bo del rakete s težo več kot 20 ton v naslednjih dneh na Zemljo padel na zaenkrat še neznani lokaciji. »Za tiste, ki so spremljali prejšnje različice tega dogodka: Spet smo tukaj,« je Muelhaupt dejal na včerajšnji novinarski konferenci.

Profimedia
Julijska izstrelitev kitajske rakete Dolgi pohod 5B.

V bližnji preteklosti so se namreč odvili že trije primeri, ko je kitajska raketa z nenadzorovanim povratkom na Zemljo potencialno ogrožala življenja in infrastrukturo. To se je zgodilo julija ob izstrelitvi drugega modula. Prva stopnja rakete je nato ob povratku konec meseca v atmosfero vstopila nad Indijskim oceanom v bližini Malezije, pri čemer je večina ostankov rakete v atmosferi zgorela. Pri ameriški vesoljski agenciji Nasa so Kitajsko že takrat kritizirali, da z mednarodno skupnostjo niso delili ustreznih informacij o predvideni poti rakete ob njenem povratku na Zemljo. Kritike niso nove, saj so jih v preteklosti že večkrat obtožili nepravilnega ravnanja z vesoljskimi odpadki. V Indijskem oceanu so končali tudi ostanki rakete, ki je v orbito aprila lani ponesla prvi modul vesoljske postaje.

Kitajci na drugi strani vztrajajo, da je tveganje za zračna plovila in objekte na Zemlji ob tovrstnih dogodkih »izjemno majhno.«