»ugriz v vrat«

Nočni masaker v Ziljski dolini: Kmet zjutraj naletel na 22 trupel, skupaj jih je umrlo 27

S.R.
3. 11. 2022, 06.55
Posodobljeno: 3. 11. 2022, 08.03
Deli članek:

Na avstrijskem Koroškem so v noči na sredo zabeležili pretresljiv napad volkov, v katerem je poginilo najmanj 27 ovac.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Nekega kmeta v Dolah (Dellach) v Ziljski dolini je v sredo zjutraj, ko se je odpravil na pašnik, pričakal pretresljiv prizor. Na tleh je ležalo 22 mrtvih ovac, še pet pa jih je bilo tako poškodovanih, da je bila zanje edina odrešitev pot v klavnico. Tri ovce so napad preživele, a je njihova usoda zaenkrat neznana. Ponoči so bile namreč žrtve napada volka ali celo tropa volkov, poroča avstrijski časnik Kleinezeitung.

Po navedbah Romana Kirnbauerja, ki je na avstrijskem Koroškem odgovoren za populacije volkov, ni dvoma, da so napad zakrivile te zveri, saj so vse ovce umrle zaradi »ugriza v vrat.« Čeprav se pogosto zgodi, da je v enem napadu ubitih več ovac, je Kirnbauerja masaker v noči na sredo presunil: »Še nikoli nismo zabeležili napada takšnih razsežnosti.«

Napad se je sicer zgodil malo po polnoči, saj je po poročanju časnika ob približno 3. uri zjutraj kmetijo obiskal dostavljalec časopisov, ki je opazil poškodovano ograjo. »Nekatere živali so bile še tople, zato se je moralo zgoditi malo pred tem,« je pojasnil Kirnbauer, ki je dodal, da so bile ovce ujete znotraj ograjenega prostora in tako niso imele nobene možnosti.

Kje se volk ali volkovi, če je šlo za celoten trop, zdaj nahajajo, zaenkrat ni znano. Kirnbauer je dejal, da je lahko volk v gibanju »tudi po osem ur na dan.« Dve do tri ovce so bile sicer skoraj v celoti požrte, zato so zveri trenutno site. Na kraju so sicer odvzeli sledi DNK, ki so jih poslali v laboratorij na analizo.