madžarski posel padel v vodo

Arabski vlagatelj kupil 43-odstotni delež v lastnici Mercatorja

S.R./STA
3. 11. 2022, 06.16
Posodobljeno: 3. 11. 2022, 11.00
Deli članek:

Največja ruska banka Sberbank je svoj 43-odstotni delež v hrvaški skupini Fortenova, ki je tudi lastnica Mercatorja, prodala vlagatelju iz Združenih arabskih emiratov.

Bobo
Na Hrvaškem zaenkrat niso kazali interesa za prodajo Mercatorja.

Vest o prodaji so že potrdili v ruski banki, po poročanju časnika pa je nakup že potrdil tudi arabski vlagatelj Saif bin Marhan Alketbi, domnevno izkušen in ugleden vlagatelj na številnih področjih, na svoji karierni poti pa je bil tudi med glavnimi osebami v uradu vladarja emirata Dubaj Mohameda bin Rašida al Maktuma. Zvečer so v njegovem uradu so navedli, da je bila transakcija nakupa 43,4-odstotnega deleža v Fortenovi zaključena 31. oktobra, podrobnosti niso razkrili. "S tem poslom se začenja obdobje strateških vlaganj Saifa Alektbija na Hrvaškem. Prepričani smo, da bo ta naložba izjemno pomembna za skupino Fortenova in celotno hrvaško gospodarstvo," so zatrdili.

S prodajo arabskemu vlagatelju se zaključuje zgodba o izstopu Sberbank, ki je tako kot večina ruskih finančnih ustanov predmet zahodnih sankcij zaradi napada Rusije na Ukrajino, iz lastništva Fortenove. 

Posel z Madžari padel v vodo

Največja ruska banka je sicer aprila pogodbo o nameri za prodajo deleža podpisala z madžarsko-ameriškim nepremičninskim investicijskim skladom Indotek, ki ga vodi eden najbogatejših Madžarov Daniel Jellinek s tesnimi povezavami s premierjem vzhodne slovenske sosede Viktorjem Orbanom. A čeprav so nekateri mediji pred časom pisali, da je posel, neuradno ocenjen na okoli pol milijarde evrov, tik pred zaključkom, saj naj bi bil Indotek na dobri poti, da dobi potrebna soglasja regulatorjev, je transakcija na koncu padla v vodo.

Uspela ni niti alternativa, za katero so si prizadevali na Hrvaškem. Ta je bila, da bi Sberbankin delež vzporedno kupili eden najbogatejših Hrvatov in lastnik Enna Grupe Pavao Vujnovac ter več pokojninskih skladov. Vendar pa so predstavniki nemškega zavarovalniškega velikana Allianz po pisanju Jutarnjega lista pred dnevi glasovali proti sodelovanju njihovih skladov v poslu, zato se načrti niso uresničili.

Na koncu je presenetljivo v lastništvo Fortenove vstopil arabski kapital, o možnostih za naložbe vlagateljev iz Združenih arabskih emiratov na Hrvaškem pa naj bi se že marca letos z dubajskimi vladarji pogovarjal tudi hrvaški premier Andrej Plenković.

Medtem pa je portal Necenzurirano pred dnevi pisal, da naj bi Indotek zdaj proučeval možnosti za odkup Mercatorja od Fortenove, čeprav v Zagrebu do zdaj niso kazali interesa za prodajo največjega slovenskega trgovca.

rvaška skupina Fortenova ni seznanjena, da bi Sberbank svoj nekaj več kot 43-odstotni delež v skupini prodala vlagatelju iz Združenih arabskih emiratov Saifu bin Marhanu Alketbiju. "Premoženje Sberbank je pod sankcijami, za takšne posle pa je treba pridobiti dovoljenja pristojnih organov," so zapisali v skupini, ki je tudi lastnica Mercatorja.

Fortenova s prodajo deleža ni seznanjena

Fortenova je v odzivu na novico o prodaji deleža spomnila na dogajanje okoli prodaje deleža prvemu potencialnemu kupcu, madžarskemu Indoteku. "Premoženje Sberbank je pod sankcijami, za takšne posle pa je treba pridobiti dovoljenja pristojnih organov," so zapisali v skupini. "Po našem vedenju ni bilo izdanih nobenih dovoljenj za prodajo, zato ne vidimo, kako bi lahko sploh prišlo do veljavnega posla. Prav tako po poskusu nakupa s strani pokojninskih skladov ni bilo nobenih skrbnih pregledov družbe. Če so se pri poslu izognili sankcijam, gre za kaznivo dejanje in Fortenova pri tem ni sodelovala," so bili kritični v hrvaški družbi.

S prodajo ni seznanjena niti hrvaška vlada. "Ozadja konkretnega posla ne moremo komentirati, ker o njem nismo bili uradno obveščeni niti ni bila vlada kakorkoli vključena vanj," so za hrvaški N1 zapisali v vladi. So pa napovedali, da bodo vsa "relevantna dejstva" preverili pristojni organi.