Alenka Gotar obrnila hrbet Janši

Kandidirala pri SDS, sedaj podpira novinarje RTV

M.K.
2. 11. 2022, 20.44
Posodobljeno: 2. 11. 2022, 23.24
Deli članek:

Poslanska kandidatka SDS na zadnjih parlamentarnih volitvah Alenka Gotar se je z objavo na Facebooku zoperstavila predsedniku stranke Janezu Janši. Z objavo je namreč podprla RTV in novinarje TV Slovenija, nad katere se je spravil direktor televizije Uroš Urbanija, ki je najbolj znan medijski "eksekutor" prvaka SDS.

Facebook
Broški Alenke Gotar v znak podpore RTV Sloveniji.

S skoraj z gotovostjo lahko zapišemo, da se na kandidatni listi SDS za volitve ne znajde niti ena oseba, ki jo osebno ne potrdi predsednik stranke Janez Janša. To se je najverjetneje zgodilo tudi v primeru glasbenice Alenke Gotar, ki je z objavo na družabnem omrežju verjetno zaključila svojo »kariero« v stranki SDS.

Gotarjeva je na Facebooku objavila fotografijo, na kateri nosi dve broški. Na eni je prečrtana številka 38, ki predstavlja število novinarjev, ki jim je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough na pobudo direktorja TV Slovenija in nekdanjega prvega urednika Nove24 Uroša Urbanijo izdal opozorilo pred odpovedjo zaposlitve. 

Kot smo poročali pred kratkim, je studio RTV Slovenija med neposrednim prenosom konec avgusta vstopilo vsaj 60 zaposlenih, s čimer so izrazili protest proti pritiskom in grožnjam vodstva, a jih je »le« 38 prejelo opozorilo o možni odpovedi zaposlitve. »Natančnejši pregled prejemnikov groženj pokaže, da so jih prejeli predvsem novinarji informativnega programa in le nekaj najbolj izpostavljenih posameznikov drugih enot in uredništev,« pravijo novinarji.

Na drugi broški, ki je na fotografiji nosila Gotarjeva, je bil znak RTV Slovenija in zapis RTV SMO. Obe broški predstavljata znak podpore novinarjem javne RTV hiše, ki so se po tem, ko je SDS "prevzela" RTV Slovenijo, znašli pod pritiskom vodstva.

Po objavi je eden izmed uporabnikov Gotarjevo povprašal, kjer se lahko dobi broški, ki sta mu bili všeč, mu je sopranistka odgovorila: "Greš na podpret RTV-jevce in jih dobiš!"

SDS Gotarjevi priskrbel redno službo v javni upravi

Alenka Gotar se je na parlamentarnih volitvah leta 2018 potegovala za poslanski stolček na kandidatni listi SDS. Kandidirala je s svojem volilnem okraju v Domžalah, a ni bila izvoljena. Po nastopu tretje Janševe vlade jo je za svetovalko v svojem kabinetu imenoval minister za kulturo Vasko Simoniti, nato jo je državni zbor imenoval še v programski svet RTV Slovenija.

Primož Lavre / M24.si
Alenka Gotar

Kot programska svetnica RTV Slovenija je bila prvopodpisana pod predlog za predčasno razrešitev prejšnjega generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca, ki ga je rešil en sam premalo zbran glas.

Ob koncu Janševe vlade bi Gotarjeva ostala brez službe, saj je bila zaposlena kot svetovalka na zaupanje ministru Simonitiju. »Zato naj bi se s premierjem Janšo dogovorila, da jo na ministrstvu za kulturo za stalno zaposlijo, saj ima velike zasluge za stranko, zlasti pri uveljavljanju njenih interesov v programskem svetu RTVS,« je sredi decembra lani poročal Reporter.

Konec letošnjega januarja se je potrdilo poročanje Reporterja. Na razpis ministrstva za kulturo se je prijavilo 16 kandidatov, na koncu pa je redno zaposlitev, le nekaj mesecev pred volitvami dobila Gotarjeva.