Katera je zadnja v vrsti?

Vse bolezni ruskega predsednika Vladimirja Putina

S.R.
2. 11. 2022, 17.00
Deli članek:

Kakšni od bolj ciničnih bralcev svetovnih medijev, pa tudi tisti, ki imajo med ušesi še kanček modrosti, radi namignejo, da bi ruski predsednik Vladimir Putin, če bi držala vsaj polovica vesti o njegovem zdravstvenem stanju, v zadnjem letu umrl vsaj že trikrat.

Profimedia
Putin naj bi vse pogosteje poprijel za rob mize ali stola.

Tokrat gre menda zares, stanje je sila resno, če gre verjeti vedno »zanesljivim« britanskim tabloidom, ki radi najprej ustrelijo in šele nato pomerijo. Zanašajo se na »zaupne informacije« iz elektronske korespondence neimenovanega uradnika iz vrst ruskih obveščevalnih služb, v skladu s katerimi se 70-letni Vladimir Putin bori ne le z eno, temveč kar z dvema resnima tegobama, in sicer Parkinsonovo boleznijo in rakom trebušne slinavke. Medtem ko sam krmari svojo bojno ladjo, ki vse bolj razpadla pustoši po Ukrajini, naj bi ga zdravili z močnimi steroidi in »inovativnimi protibolečinskimi injekcijami«.

»Lahko potrdim, da so mu diagnosticirali zgodnjo fazo Parkinsonove bolezni, ki pa že napreduje,« naj bi v elektronskem sporočilu, v katerega je imel »vpogled« tabloid The Sun, navedel vir blizu Kremlja, ki naj bi dodal še, da bodo tam to dejstvo poskušali na vsak način zanikati in prikriti. Nedavno naj bi mu diagnosticirali tudi raka trebušne slinavke, ki naj bi se mu že razširil na druge dele telesa.

Od tresenja rok do zabuhlega obraza

Olja na ogenj glede Putinovega zdravstvena stanja so prilili nedavni posnetki njegovega obiska vojaškega tabora v bližini Moskve, kjer je na hrbtni strani njegove dlani videti nekaj, kar je podobno sledovom intravenozne terapije. Govorice o njegovih zdravstvenih težavah imajo sicer že dolgo brado. Najglasnejše so postale v prvih mesecih ruske invazije na Ukrajino, ko naj bi bil v nekaterih javnih nastopih videti nekoliko negotov, majav, bolj ostri opazovalci pa so opazili tudi tresenje rok ter to, da rad poprime za rob mize ali stola. Pojavila so se tudi poročila, da ga nenehno spremlja skupina zdravnikov. Med boleznimi, ki naj bi ga pestile, se najpogosteje pojavljajo ugibanja o raku, pred rakom trebušne slinavke pa je bil prvi med osumljenci krvni rak.

Maja so se denimo pojavile fotografije z ruske parade ob dnevu zmage nad nacizmom, kjer so domnevno premraženemu ruskemu voditelju čez noge položili debelo odejo. Prva misel je bila znova bolezen, a je možna tudi bolj preprosta razlaga, da je Putina, ki ni več najmlajši, pač zeblo. Istega dne, ko je položil venec na grob neznanega vojaka, naj bi tudi nekoliko šepal. Prejšnji mesec so se nato pojavile govorice, da naj bi pred enim pomembnejših sestankov z glavnimi akterji v ruski vojski tarnal o bolečinah. Govora je bilo tudi o raku prostate. Mnogi s prstom radi pokažejo tudi na njegov nekoliko zabuhel obraz, ki da je posledica zdravljenja, a bi kaj lahko šlo tudi za botoks. Nenazadnje se s podobno oteklimi obrazi ponašajo tudi številni »zahodni« zvezdniki.

Govorice so še bolj sočne na družabnem omrežju Telegram, kjer so na kanalu z imenom General SVR, na katerega se radi zanašajo britanski tabloidi, nedavno navedli, da naj bi bili nad zdravstvenim stanjem predsednika zaskrbljeni tudi v njegovi družini. Po enem zadnjih zdravniških pregledov naj bi imel napade kašlja in slabosti, srečeval naj bi se s pomanjkanjem apetita in izgubil osem kilogramov. Pri istem kanalu na Telegramu, za katerim naj bi stal nek v Kremlju izobčen generalpodpolkovnik, so Putinu v preteklosti že pripisali bolehanje za trebušnim rakom, Parkinsonovo boleznijo in shizoafektivno motnjo.

Profimedia
Joe Biden v svojih govorih ni najbolj prepričjiv.

Kaj pa Biden?

V Kremlju so doslej vse govorice o njegovem zdravju, da naj bi bolehal in celo umiral, ostro zanikali. A je največji mlinski kamen okoli teh govoric v resnici sam Putin. Mnogi, ki upanje za čim prejšnje končanje tragedije v Ukrajini vidijo v »prezgodnjem« slovesu prvega moža Rusije, so ga že položili na smrtno posteljo, pri čemer vestno odštevajo minute do njegovega odhoda v onostranstvo, a se vedno znova pojavi pred objektivi, pri čemer nič ne kaže, da bi mu pošli volja ali moč, ukrajinska morija pa se nadaljuje. Morda pa britanski tabloidi stavijo na kvantiteto. Več, kot bodo opisali Putinovih domnevnih bolezni, večja je verjetnost, da bodo enkrat resnično zadeli.

Medtem ko je Putin v njihovih očeh že malodane pod rušo, pa na drugi strani nič ne kaže, da bi kar koli manjkalo ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu. Slednji je s svojimi letošnjimi javnimi nastopi občestvu ponudil vsaj toliko, če ne še več razlogov za skrb kot Putin. Spotikanje na stopnicah ter brezglavi, mestoma konfuzni in celo nerazumljivi govori, so sicer sprožili nekaj govoric o senilnosti in zgodnji fazi demence, a Putinu z vidika čenč ne seže niti do kolen. Kaže, da se Biden pač slabše prodaja.