Lažno

35-kilometrska kolona ruskih vozil na meji s Finsko? Ni vse tako, kot se zdi ...

S.R.
22. 9. 2022, 08.17
Deli članek:

Finske oblasti so včeraj zvečer zanikale poročila, da je na rusko-finski meji zaradi množičnega bega ruskih državljanov nastala 35-kilometrska kolona. Razmere na njihovih mejah so povsem običajne.

Profimedia
Mejni prehod v finski občini Lappeenranta v regiji Južna Karelija.

Številni uporabniki družabnih omrežij in posledično tudi mediji so včeraj poročali o veliki gneči na ruski strani rusko-finske meje. Uporabniki so informacije o 35-kilometrski koloni in tem, da ruski civilisti, ki posedujejo vizum za vstop na schengensko območje, na prestop meje čakajo »več ur,« podkrepili tudi z videoposnetkom, vse skupaj pa naj bi bila posledica včerajšnjega ukaza od delni mobilizaciji, ki ga je podpisal ruski predsednik Vladimir Putin.

Finska mejna straža je v večernih urah poročila zanikala. »Razmere na finskih mejah se z rusko razglasitvijo mobilizacije niso spremenile. Po družabnih omrežjih krožijo posnetki, med katerimi so bili vsaj nekateri posneti že pred časom in se jih zdaj uporablja izven konteksta,« so navedli. Navedbe je pozneje potrdil tudi vodja oddelka za mednarodne zadeve pri finski mejni straži Matti Pitkaniitty, ki je pojasnil, da so razmere na finsko-ruski meji »običajne.« Enako so potrdili na ministrstvu za zunanje zadeve.

Po poročanju nemškega časnika Der Spiegel na nobenem od mejnih prehodov ni bilo kolon, ki bi bile daljše od 500 metrov, gneča pa je podobna kot pred tednom dni.

Kot smo že poročali, pa je stanje povsem drugačno v letalskem prometu, kjer vlada veliko povpraševanje po letalskih vozovnicah za lete v države, za vstop v katere ruski državljani ne potrebujejo vizumov. Cene letalskih vozovnic so poskočile in še vedno rastejo.