Šok za ruske ultranacionaliste

FOTO in VIDEO: Ukrajina za Putinovega družinskega prijatelja iztržila več kot 200 bojevnikov, tudi razvpite Azovce

S.R.
22. 9. 2022, 07.04
Posodobljeno: 22. 9. 2022, 07.38
Deli članek:

Ukrajinske oblasti so včeraj pozno zvečer razkrile, da so v množični izmenjavi vojnih ujetnikov uspeli iz ruskega ujetništva rešiti 215 vojakov, vključno z borci, ki so več mesecev branili Mariupol in na koncu jeklarno Azovstal.

Twitter/Anton Gerashchenko
Ukrajinski poveljniki bodo morali do konca vojne ostati v Turčiji.

Po njihovih navedbah so Rusom predali 55 ruskih vojakov in Viktorja Medvečuka, v Ukrajini najvidnejšega proruskega politika, oligarha in tesnega, celo družinskega prijatelja Vladimirja Putina. Rusi naj bi v izmenjavi na prostost izpustili 215 ujetih vojakov, vključno s kar 108 borci, ki so branili jeklarno Azovstal in za katere so ruski ultranacionalisti javno zahtevali smrtno kazen. Med njimi je tudi pet razvpitih poveljnikov in ukrajinskih narodnih herojev, izpustili pa so tudi legendarno bolničarko Azovcev Katerino Poliščuk. Na prostost je odkorakalo tudi deset tujih borcev, in sicer pet Britancev, dva Američana, Šved, Hrvat in Maročan.

Ukrajinci so Medvedčuka aretirali že aprila, potem ko je nekaj dni po začetku ruske invazije pobegnil iz hišnega zapora. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že takrat omenjal možnost, da bi ga uporabili v izmenjavi vojnih ujetnikov, a so v Kremlju to možnost ostro zavrnili. Branitelji jeklarne Azovstal so se na drugi strani ruski vojski predali maja, ko je bilo že jasno, da je Mariupol padel.

Gre sicer za največjo izmenjavo ujetnikov od začetka invazije, poroča britanski Guardian. Pomenljiv je tudi datum, saj se je zgodila na dan, ko je ruski predsednik Vladimir Putin uvedel delno mobilizacijo. Tako je uspel v enem dnevu razburiti tako zmerne državljane, ki jim mobilizacija nikakor ni pogodu, kot ultranacionaliste, ki so včeraj sicer slavili to težko pričakovano potezo, a so pozneje prejeli udarec, saj so na prostost odkorakali Azovci. Zlasti naj bi jih skelelo dejstvo, da izmenjava vsaj na prvi pogled ni videti uravnotežena, saj do Medvedčuka ne gojijo pretiranih simpatij. Zaenkrat sicer ni znano, kdo so ruski vojaki, ki so se vrnili v domovino, obstaja namreč možnost, da so med njimi tudi nekateri pomembnejši poveljniki.

Zelenski je včeraj zvečer navedel še, da je pet ukrajinskih poveljnikov, vključno z vodilnimi branitelji Azovstala, v skladu z dogovorom z Rusijo in turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom sprejela Turčija, kjer naj bi ostali do konca vojne. Uradna Moskva izmenjave še ni komentirala.