Protivojni glasovi

Velik udarec za Putina, oglasila se je priljubljena kraljica sovjetskega popa

R.T.
18. 9. 2022, 21.09
Posodobljeno: 18. 9. 2022, 21.16
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes prejel nepričakovan udarec. Proti vojni v Ukrajini je spregovorila v Rusiji izjemno priljubljena pevka, tako imenovana »kraljica sovjetskega popa« Alla Borisovna Pugačova.

Profimedia
Priljubljena ruska diva Alla Pugačova.

Ruske oblasti že vse od začetka invazije na Ukrajino, ki jo imenujejo »posebna vojaška operacija,« bolj ali manj uspešno zatirajo vse kritične glasove v ruski javnosti. To jim uspeva tako z globami kot s sodnimi postopki in spremembami zakonodaje, zaradi česar kritikom grozijo tudi zaporne kazni. Hkrati na državni televiziji vse pogumne posameznike, ki si upajo spregovoriti proti vojni, hitro označijo za izdajalce domovine.

A ta glas, ki se je oglasil danes, ima večjo težo. 73-letna ruska diva Pugačova, ikona in verjetno najbolj znana ženska v Rusiji, je danes postregla z izjavo, ki bo zagotovo pustila posledice tudi na temljih kremeljske palače. Dejala je, da zaradi Putinove vojne v Ukrajini umirajo vojaki, ki sledijo »navideznim ciljem,« trpijo običajni ljudje, Rusija pa postaja »globalna izobčenka,« poroča tiskovna agencija Reuters.

Profimedia
Alla Pugačova s soprogom Maksimom Galkinom.

Oblasti je pozvala, naj podobno kot njenega soproga, 46-letnega komika Maksima Galkina, tudi njo uvrstijo na seznam tako imenovanih »tujih agentov.« Galkin se je na tem seznamu znašel pred dvema dnevoma. »Prosim vas, da me vključite med tuje agente moje ljube države, saj sem solidarna s svojim soprogom,« je zapisala na Instagramu, ki je v Rusiji sicer prepovedan. Galkina je medtem opisala kot patriota, ki si želi, da bi Rusija postala cvetoča država, a skozi mir in svobodo, ter da »naši fantje ne bi več umirali zaradi navideznih ciljev.« Pugačova je bila sicer dovolj previdna, da dogajanja v Ukrajini ni označila za vojno, temveč je uporabila besedo »konflikt,« sicer bi se hitro lahko tudi sama znašla v kakšnem postopku.

Kot sicer poročajo pri Reutersu, oznaka »tujega agenta« za posameznika običajno pomeni prvi znak, da se je znašel v nemilosti ruskih oblasti.