Pogrebna procesija

Tako bo potekal kraljevi pogreb, kot si ga je zamislila sama kraljica Elizabeta II.

R.T.
18. 9. 2022, 17.22
Posodobljeno: 18. 9. 2022, 19.36
Deli članek:

Jutri ob natačno 11. uri po britanskem poletnem času BST (12. uri po našem času) bo v Westminstrski opatiji v Londonu potekala pogrebna maša za kraljico Elizabeto II.

Profimedia
Kraljica Elizabeta II. je umrla v 97. letu starosti.

Slednja je, kot smo že poročali, sodelovala pri vseh vidikih priprav svojega pogreba, na katerem bodo prisotni dostojanstveniki z vsega sveta. Kraljico bodo nato v večernih urah končno položili v kraljevo grobnico v spominski kapeli svetega Jurija, kjer poleg kraljičinega očeta kralja Jurija VI. počivata še njena mama Elizabeta I. in sestra Margareta. Tja bodo premestili tudi posmrtne ostanke kraljičinega moža, princa Filipa, ki je umrl aprila lani in trenutno leži v trezorju windsorske kapele ter se bo, kot je v tradiciji kraljeve družine, pridružil soprogi.

Državniki, tako predsedniki kot premierji, in člani drugih kraljevih družin po svetu se bodo v jutranjih urah najprej zbrali v londonskem domu za upokojene britanske vojake Royal Hospital Chelsea, od koder se bodo skupaj podali v Westminstrsko opatijo. Način prevoza še ni znan, a naj bi po poročanju časnika New York Times nekateri mednarodni voditelji zaradi govoric, da naj bi imeli nekateri posamezniki privilegije, saj naj bi jim dovolili, da uporabijo lastna vozila, že vihali nosove. Westminstrska opatija bo sicer za povabljene goste svoja vrata odprla ob 8. uri.

Svet24
Potek pogreba kraljice Elizabete II. (časovnica po britanskem poletnem času).

Že pred 11. uro se bo iz dvorane Westminster, ki je najstarejši del Westminstrske palače, podala procesija s krsto s kraljico, ki naj bi manj kot 10 minut pozneje prispela v Westminstrsko opatijo. Procesijo bo spremljalo približno 200 glasbenikov, dudarjev in bobnarčkov, za kočijo pa bodo hodili novi kralj Karel III. in drugi člani kraljeve družine. Pogrebno mašo v opatiji bo nato vodil westminstrski dekan David Hoyle, pridigo pa bo imel tudi canterburyjski nadškof Justin Welby. Maši bosta sledili dve minuti tišine po celotnem Združenem kraljestvu, nato se bo oglasila žalostinka kraljičinega dudarja. Kot smo že poročali, bo procesija mato v spremstvu častnih stražarjev odšla do slavoloka Wellington Arch, kjer bodo krsto naložili v avto in jo odpeljali do Windsorja, kjer se bo od kraljice poslovilo še trenutno in nekdanje osebje, vključno s tistimi, ki so delali ali še delajo na njenih zasebnih posestvih. Ko bodo kraljico končno položili v kraljevo grobnico, se bo vse skupaj zaključilo z blagoslovom canterburyjskega nadškofa in petjem britanske domoljubne pesmi oziroma kraljeve himne God Save The King (Bog obvaruj kralja).