Zdravje

Ste utrujeni in omotični? Je kriv prenizek krvni tlak?

Mare Koren
18. 9. 2022, 21.13
Deli članek:

Čeprav nizek pritisk brez drugih bolezenskih znakov napoveduje dolgoživost in manjšo verjetnost srčno-žilnih obolenj, lahko nakazuje resne zdravstvene težave.

Dreamstime
Dober spodbujevalec spolnih žlez so zaradi vsebnosti joda in kalija tudi ostrige.

O nizkem krvnem tlaku ali hipotenziji govorimo, ko je sistemski arterijski tlak oziroma pritisk pod 90/60 mm Hg. Če sicer nimate drugih bolezenskih znakov in imajo nizek krvni tlak tudi drugi člani vaše družine, gre za primarno hipotenzijo, ki je konstitucijska. Toda če vas pestijo tudi drugi simptomi hipotenzije (občasna omotica in utrujenost, temnjenje pred očmi, hladna, vlažna in bleda koža, žeja in pospešen srčni utrip ter trenutki izgube zavesti), je dobro raziskati vzrok prenizkega krvnega tlaka.

Kdo mu je izpostavljen?

Bolniki z migreno in sladkorni bolniki imajo pogosto nizek krvni tlak, pojavi se lahko tudi pri slabem delovanju ščitnice, oslabljenosti srčne mišice, izčrpanosti nadledvičnic, ob različnih krvavitvah in slabokrvnosti ter pomanjkanju določenih mineralov (cinka in mangana) in vitaminov (C in B6). Nizek tlak je zelo pogost pojav tudi po operacijah ter hudih in dolgotrajnih boleznih, ko smo veliko ležali v postelji. Pri krvavitvah, srčnem infarktu in drugih hudih boleznih je padec krvnega tlaka znak resne ogroženosti, zato ga je tudi pri manjših težavah treba jemati resno in se o njem pogovoriti z zdravnikom.

Spodbudite spolne žleze

Če ni drugih resnih bolezenskih znakov, padec krvnega tlaka nakazuje zmanjšano vitalnost organizma, ki se v večini primerov pojavi zaradi motenj v delovanju žlez z notranjim izločanjem, najpogosteje spolnih žlez. Zato je pri zdravniško preverjeni nenevarni hipotenziji poleg preventivnih ukrepov smiselno spodbuditi spolne žleze. Seveda na naraven in neškodljiv način. Izkoristite moč matičnega mlečka, ki poleg številnih drugih pozitivnih učinkov na zdravje ugodno vpliva na hormonske žleze.

Dreamstime
ostrige

Dovolj vode

Zaužita voda poveča volumen medcelične tekočine in tako olajša težave pri nizkem krvnem tlaku. Pazite sicer, da z vnosom vode ne pretiravate, saj lahko tudi prevelika količina stanje poslabša.

Spanec

Poskrbite za dovolj počitka in zdrav spanec, pri čemer je priporočljivo nekoliko dvignjeno vzglavje. Ko vstajate iz ležečega (pa tudi sedečega) položaja, to storite počasi in z občutkom.

Stanje na mestu

Ne stojte predolgo na mestu. Veliko ljudi z nizkim krvnim tlakom denimo težko dolgo stoji v čakalni vrsti, saj dolgotrajno stanje povzroča zadrževanje krvi v spodnjih okončinah, kar lahko vodi tudi v omotico ali nenadno izgubo zavesti.

Rožmarin in kozarec vina

Če so zdravstvene raziskave pokazale, da je vaša hipotenzija primarna in ste torej sicer zdravi, a se vam občasno pojavljajo težave, ki jih povzroča nizek krvni tlak, si lahko pomagate z naravnimi pomagali, ki krvni tlak varno in nežno zvišujejo. Za začetek v svoj nabor začimb dodajte rožmarin, ki ugodno vpliva na žilno živčevje, še prav posebno na srčne živce. Stara ljudska modrost ljudem z nizkim krvnim tlakom svetuje pitje starega vina (seveda v zmernih količinah!) z dodatkom svežega rožmarina. Utrujenost in omotičnost, ki radi spremljata nizek krvni tlak, lahko uspešno in v zelo kratkem času preženete tudi s pitjem sveže iztisnjenega korenčkovega ali robidovega soka, ki ju morajo prav zaradi tega učinka previdno uživati tisti z visokim krvnim tlakom. Če boste svežemu korenčkovemu soku dodali žličko olja pšeničnih kalčkov, bo učinek dolgotrajnejši. Olje pšeničnih kalčkov je namreč znano krepčilo za srce, saj vsebuje veliko esencialnih maščobnih kislin, ki spodbujajo celično dihanje.