Zasedanje v Strasbourgu

Evropski poslanci danes o Ukrajini in visokih cenah energije

J.V./STA
13. 9. 2022, 07.45
Posodobljeno: 13. 9. 2022, 07.50
Deli članek:

Evropski poslanci bodo drugi dan zasedanja v Strasbourgu razpravljali o dogajanju v povezavi z vojno v Ukrajini, ki se preveša v sedmi mesec. Pa tudi tudi o naraščajočih cenah energije, ki pred prihajajočo zimo povzročajo skrbi.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Poslanci bodo z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom danes razpravljali o aktualnem dogajanju v povezavi z vojno v Ukrajini. Ukrajinska vojska v zadnjih dneh poroča o uspehih protifenzive na vzhodu države, kjer naj bi od ruskih sil ponovno zavzela znaten del ozemlja.

Parlament bo odločal tudi o podpori predlogu Evropske komisije za odobritev nadaljnjih pet milijard evrov finančne pomoči Ukrajini v okviru obljubljenega devetmilijardnega svežnja za pokrivanje najnujnejših potreb države.

Vojna v Ukrajini in naraščajoče cene energentov so v preteklih mesecih prevladujoča tema v EU. Poslanci bodo v popoldanski razpravi s predstavniki držav članic in Evropske komisije govorili o odzivu EU na dramatično zvišanje cen energije.

Poslanci bodo pred sredinim glasovanjem danes opravili tudi razpravo o predlogu direktive o minimalni plači.

Evropska komisija je minuli teden predstavila nabor morebitnih ukrepov za soočanje z visokimi cenami energije, k pripravi konkretnih predlogov pa so jo nato v petek pozvali energetski ministri članic. Ruska agresija proti Ukrajini in energetska kriza naj bi bili po pričakovanjih tudi med glavnimi poudarki sredinega nagovora predsednice komisije Ursule von der Leyen v parlamentu.

V okviru cikla razprav To je Evropa bo poslance danes nagovorila finska premierka Sanna Marin, ki bo spregovorila o aktualnih izzivih EU. Finska se je sicer v luči vse večje ruske grožnje nedavno odločila za pristop zvezi Nato.