SLOVO OD KRALJICE

Tisoči celo noč v vrsti, da bi se poklonili kraljici

M. T. V.
13. 9. 2022, 07.20
Posodobljeno: 13. 9. 2022, 08.14
Deli članek:

Krsta pokojne monarhinje bo ob petih popoldne odpeljana v London, kjer se ji bo javnost priklanjala še štiri dni, potem pa sledi pogreb.

Profimedia
Ob kraljičini krsti so ponoči bedeli njeni otroci, med njimi tudi kralj Karel III.

Neverjetne množice se vijejo pred katedralo St. Giles v Edinburghu, kjer še danes počiva truplo kraljice Elizabete II.. Na tisoče ljudi že celo noč čaka v vrsti, da se bodo lahko poslovili od svoje ljubljene kraljice. Mnogi so mislili, da sredi noči ne bo nobene gneče, a so se pošteno ušteli, saj se pred katedralo že od včeraj popoldne ves čas vije neverjetno dolga vrsta.

Profimedia
Številni ljudje se želijo še zadnjič pokloniti svoji kraljici.

Prostovoljci so čakajočim delili topel čaj, saj je bila noč precej mrzla, mesto pa je poskrbelo za prenosna stranišča vzdolž vrste. A ljudje, stari in mladi, tudi otroci, pravijo, da jih to ne moti, in mirno čakajo tudi po šest ur in več, da lahko končno uzrejo kraljevo krsto. Mnoge oblijejo solze, ko po dolgem čakanju končno uzrejo krsto in se na hitro poslovijo od kraljice.

V katedrali so bili ponoči tudi kraljičini štirje otroci, ki so tradicionalno bedeli ob krsti. Ljudje se bodo lahko kraljici še zadnjič poklonili danes do petih popoldne po lokalnem času, nato pa bodo krsto z letalom iz Škotske prepeljali v London, najprej v Buckinghamsko palačo, kjer jo bosta pričakala kralj Karel in Camilla, od četrtka dalje pa bo kraljica počivala v westminstrski dvorani. Ljudje se bodo tam lahko od nje poslavljali še štiri dni, v ponedeljek pa sledi pogreb v Westminstrski opatiji.

Profimedia
Ljudje v vrsti mirno čakajo tudi po šest ur in več.

Tudi v westminstrski dvorani pričakujejo nepopisno množico ljudi, ki bo želela videti krsto kraljice, zato že sedaj opozarjajo na verjetno gnečo v Londonu, ki se zagotovo ne bo zmanjšala še vse tja do ponedeljka, ko bo kraljica končno položena k zasluženemu počitku. Policija se na dogodek že pospešeno pripravlja, zavedajo se, da bo to precejšen zalogaj z vidika varnosti, predvsem ker na pogrebu pričakujejo ogromno svetovnih državnikov in kronanih glav.