Zima pred vrati

Poslanci bodo na izredni seji potrjevali paket energetske zakonodaje

J.V./STA
13. 9. 2022, 07.14
Posodobljeno: 13. 9. 2022, 07.22
Deli članek:

DZ se bo danes sestal na izredni seji, na kateri bo sprejemal paket zakonov, ki jih je vlada pripravila v luči aktualnih zaostrenih razmer na energetskih trgih.

Bobo
Predlog novele zakona o oskrbi s plini prinaša dodatno zaščito gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcev.

Gre za predloge novele zakona o oskrbi s plini, zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo ter zakona o poroštvu za posle na trgu elektrike in plina.

Z namenom zagotavljanja zanesljive oskrbe odjemalcev električne energije in zemeljskega plina bo poroštveni zakon omogočil Holdingu Slovenske elektrarne, Gen energiji in Geoplinu nakup dodatnih količin plina izven trga EU. Po predlogu bodo upravičena do poroštva v višini 80 odstotkov obveznosti iz naslova najetih kreditov za cenovno ščitenje poslov z električno energijo in nakupa plina, vendar prvi do skupne višine 800 milijonov evrov glavnic, zadnja dva pa do pol manj.

Predlog novele zakona o oskrbi s plini prinaša dodatno zaščito gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcev. Odjemalcem v večstanovanjskih stavbah bo zagotovil enake pogoje, ne glede na to, ali so v individualnih stanovanjih ali v skupnih večstanovanjskih stavbah. Zagotovil jim bo tudi varnost glede dostopa do plina in jim omogočil, da si lahko plin zagotovijo po gospodinjski osnovni oskrbi, dobavitelji bodo dolžni cenike objaviti.

Sprejem interventnega zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo pa bo vladi omogočil, da v primeru dejanskih ali predvidenih motenj pri oskrbi z električno energijo in plinom razglasi višjo ali nižjo stopnjo tveganja pri oskrbi z energijo, elektroenergetski in plinski sistem pa bosta usklajeno skrbela za energetsko oskrbo. Zakon bo podlaga, da bo lahko vlada z uredbami določila tudi temperaturo ogrevanja oz. hlajenja v javnih stavbah ter predpisala omejitve osvetljevanja stavb, prostorov ali površin.