Refomator Kim

V veljavi zakon, ki Severni Koreji dovoljuje avtomatičen in takojšen napad z jedrskim orožjem

J.V./STA
9. 9. 2022, 10.15
Posodobljeno: 9. 9. 2022, 10.43
Deli članek:

V Severni Koreji je začel veljati zakon, ki državi dovoljuje avtomatičen in takojšen napad z jedrskim orožjem, če oceni, da tuja sila ogroža njene oblasti ali jedrski arzenal.

Reuters
Severna Koreja je nedavno odobrila petletni načrt posodobitve orožja, v okviru katerega je letos izstrelila okoli 20 raket.

Z novo zakonodajo jedrska politika Pjongjanga postaja nepovratna, današnje poročanje severnokorejskih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije. 

"Nikoli se ne bomo odrekli jedrskemu orožju. Ni govora o denuklearizaciji, pogajanjih ali pogajalskih sredstvih," je na plenarnem zasedanju severnokorejskega parlamenta, ki je zakon v četrtek potrdil, poudaril severnokorejski voditelj Kim Jong-un.

Ob tem je po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA obtožil ZDA, da želijo strmoglaviti severnokorejsko vlado, tako da jo s sankcijami silijo v opustitev jedrskega orožja in razvoja.

Severnokorejski voditelj je še poudaril, da bo reforma severnokorejske jedrske politike utrdila položaj Severne Koreje kot jedrske sile. Za spremembo severnokorejske jedrske politike pa bi se morale po besedah Kima spremeniti politične in vojaške razmere na Korejskem polotoku ter v svetu.

Združeni narodi so avgusta opozorili, da se Pjongjang pripravlja na prvi jedrski poskus po letu 2017. V zadnjih mesecih so namreč s pomočjo satelitskih posnetkov opazili, da na podzemnem testnem objektu Punggye-ri na severu države potekajo gradbena dela.