Brez kadra ne morejo delati

Na Goriškem se obeta popolni kolaps zdravstva in socialnega varstva

P.K.
9. 9. 2022, 10.48
Posodobljeno: 9. 9. 2022, 10.48
Deli članek:

Odbor za socialno varstvo in zdravstvo Mestne Občine Nova Gorica se je sestal z direktorji goriških zdravstvenih, socialnovarstvenih in drugih zavodov in sklenil, da je kadrovsko stanje v zdravstvu in socialnem varstvu na njihovem območju res katastrofalno.

Dreamstime
Najslabše so razmere na področju družinske medicine, kjer primanjkuje najmanj pet zdravnikov za pokrivanje nujnih potreb.

Vida Škrlj, predsednica odbora, je ob tem povzela svoje misli in izpostavila ključno, "da ta problematika resno ogroža izvajanje storitev javnih zavodov. Končne posledice pa nosijo predvsem prebivalci, ki so prikrajšani za resno, dostojno in pravočasno obravnavo."

Na sestanku z občino je Zdravstveni dom Osnovno varstvo Nova Gorica (ZDOV) poudaril, da so najslabše razmere na področju družinske medicine, kjer jim primanjkuje najmanj pet zdravnikov za pokrivanje nujnih potreb. Da bi ZDOV lahko zdravnikom omogočil delo v skladu s standardi in normativi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, bi potrebovali osem zdravnikov.

Skrb vzbujajoče je dejstvo, da se bo v roku petih let upokojilo kar štirinajst zdravnikov na območju občin ustanoviteljic ZDOV. Pa tudi sicer že zdaj ne uspejo zagotoviti fiziatra, dejavnost dermatologije izvaja zdravnica v pogodbenem razmerju, okulista pa zagotavljajo v obsegu 50 odstotkov. Skrbi tudi, ker se bo v nekaj letih upokojila pedopsihiatrinja, prav tako nimajo specializantov za dva psihiatra koncesionarja, ki se bosta upokojila.

Zdravstveni dom Osnovno varstvo Nova Gorica opaža še, da med mladimi ni interesa za delo na področju primarnega nivoja, pridobivanje kadra pa otežuje tudi bolnišnica, ki nudi možnosti izbire številnih drugih specialnosti.

Raje delajo pri zasebnikih

Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca (šempetrska bolnišnica) se sooča s pomanjkanjem zdravnikov specialistov na področju otoralingologije, ortopedije in pediatrije. V bolnišnici predvidevajo, da se bo ob predvideni dinamiki upokojevanja problem pomanjkanja kadra poglobil tudi na drugih specialističnih področjih.

Izpostavljajo odhode specialistov k drugim ponudnikom zdravstvenih storitev (koncesionarji, zasebni zavodi). Kadrovsko stisko rešujejo s podaljševanjem zaposlitve zdravnikov, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, pogodbenim delom že upokojenih zdravnikom in pogodbenim delom specialistov iz drugih regij. 

Dreamstime
Škrljeva je dejala, da posledice problematike nosimo predvsem prebivalci, ki smo prikrajšani za resno, dostojno in pravočasno obravnavo.

To bo šele šok

Bolnišnica se poleg tega že nekaj let srečuje s pomanjkanjem zaposlenih v zdravstveni in babiški negi. Problematika se bo še poglobila zaradi bodočega odliva medicinskih sester zaradi upokojevanja. V prihodnjih letih se bo namreč upokojila najštevilčnejša generacija izvajalcev zdravstvene nege. .

Svoje težave je lokalni politiki predstavil tudi Zdravstveni dom Zobozdravstveno varstvo Nova Gorica (ZDZV). Povedali so, da imajo že vrsto let problem pri zagotavljanju specialistov, konkretno za področje ortodontije. V zadnjem času se soočajo še s pomanjkanjem splošnih zobozdravnikov in srednjih medicinskih sester ter zdravstvenih tehnikov. Razlog za pomanjkanje srednjih medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov je po mnenju ZDZV v razvrednotenju poklica in manjšega vpisa v srednjo medicinsko šolo. V zobozdravstvu je sicer, opozorijo, problem še posebej pereč, saj šole za zobozdravstvenega asistenta ne obstaja.

Težka situacija tudi v domu starejših

Varstveno delovni center Nova Gorica (VDC) se sooča z velikimi spremembami v strukturi uporabnikov glede na prejšnja leta. Vse več imajo kronično in dolgotrajno bolnih oseb, starejših in starih uporabnikov z izrazito povečano in zahtevnejšo zdravstveno oskrbo ter posameznikov s pridruženimi hudimi čustvenimi, vedenjskimi in avtističnimi motnjami. V zadnjih letih se je v zavodu povečalo tudi povpraševanje po rehabilitaciji po možganski poškodbi. V sedanjih razmerah z obstoječimi kadrovskimi normativi tako na socialnem področju kot v zdravstveno negovalni službi ne zmorejo več realizirati načrtovanih ciljev na področju dela, kaj šele bolj intenzivno uresničevati proces deinstitucionalizacije, ki so si ga zadali.

V Domu upokojencev Nova Gorica (DUNG) pa je podhranjenost ekip zdravstvene nege tako resna, da če ne bodo mogli pridobiti potrebnih delavcev, bodo prisiljeni k zmanjševanju nastanitvenih zmogljivosti z zapiranjem oddelkov.