Kralj Downing Streeta

FOTO: Maček Larry potrdil, da je Johnson zapustil kabinet, v katerem pa še vedno smrdi po njem

J.V./STA
6. 9. 2022, 10.48
Posodobljeno: 6. 9. 2022, 11.01
Deli članek:

Maček Larry je kralj Downing Streeta od leta 2011 in neizprosen kritik britanskih premierjev in premierk.

Reuters
Maček Larry, kralj Downing Streeta.

Britanski premier Boris Johnson, ki bo danes položaj predal Liz Truss, je ob slovesu z Downing Streeta svoji naslednici obljubil vso podporo. Obenem je kolege v konservativni stranki pozval, naj postavijo razlike na stran, da bi se lahko v celoti posvetili reševanju energetske krize, ki bo glavna tema prvega obdobja mandata Trussove.

Johnson, čigar nekaj več kot triletni mandat sta zaznamovala brexit in covid-19, predčasno pa ga je končal zaradi več škandalov, se je poslovil ob vzklikih in aplavzu podpornikov. V zase značilnem, slikovitem izražanju se je primerjal z eno tistih nosilnih raket, ki je izpolnila svojo funkcijo in bo padla v oddaljen in skrit kotiček Pacifika. Po slovesu se je odpravil proti Škotski, kjer bo kraljica Elizabeta II. sprejela njegov odstop. Takoj zatem bo pred monarhinjo na položaj prisegla Truss.

Da je Johnson odšel iz Downing Streeta, je sicer potrdil tudi glavni mišjelovec kabineta maček Larry, ki je v službi britanskih premierjev in premierk od leta 2011. In sodeč po objavah na Twiiterju Johnsonu tudi ni bil kaj prida naklonjen. Novi premierki pa predlaga, naj se vseli šele čez nekaj dni, saj Johnsonovi lasje ležijo povsod, prostore je zaradi smradu potrebno tudi dobro prezračiti.