Cene nafte neenotno

Na povpraševanje po nafti vplivajo pravila glede omejevanje širjenja koronavirusa na Kitajskem

E.J./STA
6. 9. 2022, 09.18
Posodobljeno: 6. 9. 2022, 09.26
Deli članek:

Cene nafte se danes, dan po napovedi velikih proizvajalk, da bodo zmanjšale proizvodnjo nafte, gibljejo neenotno. Severnomorska nafta brent se je pocenila in je pri 95 dolarjih, ameriška lahka nafta pa se je podražila in približala 89 dolarjem za 195-litrski sod.

Profimedia
Skupina proizvajalk nafte Opec+ je v ponedeljek napovedala zmanjšanje proizvodnje za 100.000 sodov dnevno.

Severnomorska nafta brent, ki bo dobavljena novembra, je zjutraj po evropskem času stala 95,02 dolarja, kar je 72 centov manj kot ob koncu trgovanja v ponedeljek. Zahodnoteksaška lahka nafta za dobavo v oktobru se je podražila za 1,77 dolarja na 88,64 dolarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Napovedano zmanjšanje proizvodnje

Skupina proizvajalk nafte Opec+, v kateri so članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in še 10 nečlanic, med njimi Rusija, je v ponedeljek napovedala zmanjšanje proizvodnje za 100.000 sodov dnevno, potem ko so cene nafte v minulih tednih krepko padle.

Razlogi za znižanje cen

Razlog za znižanje cen so slabi obeti glede gospodarske rasti in višanje obrestnih mer vrste centralnih bank po svetu v boju z visoko inflacijo. Na povpraševanje po nafti vplivajo tudi stroga pravila glede omejevanje širjenja novega koronavirusa na Kitajskem, v okviru katerih oblasti zapirajo milijonska mesta, kar vpliva na gospodarsko aktivnost ter povpraševanje po surovi nafti, bencinu in dizlu.