Extremne razmere

VIDEO: Tako izgleda najhujša suša v Evropi iz vesolja

J.V.
6. 9. 2022, 08.43
Posodobljeno: 6. 9. 2022, 11.07
Deli članek:

Tako hude suše na stari celini ni bilo že 500 let. Alarmantno stanje ogroža skoraj polovico EU, kažejo tudi posnetki vesoljskega opazovalnega programa EU Copernicus.

Twitter
Ekstremna suša v EU na fotografijah iz vesolja.

Zadnje poročilo Globalnega observatorija za sušo navaja, da suša ogroža skoraj polovico oz. 47 odstotkov Evrope. Poročilo opozarja, da bo suša prizadela pridelek, sprožila gozdne požare in bi lahko na nekaterih južnih predelih Evrope trajala še več mesecev. V primerjavi s povprečjem prejšnjih petih let so napovedi EU-ja za letošnji pridelek za koruzo nižje za 16 odstotkov, za sojo 15 odstotkov in za sončnice 12 odstotkov. Še posebej prizadete so sredozemske države, alarmantno stanje naj bi tam trajalo do najmanj novembra.

Pesimistična svarila prihajajo po obdobju naglo upadajočih voda evropskih rek, ki so razkrile številne zaklade preteklosti. V Nemčiji in na Češkem so nad gladinami rek ponovno vidni t.i. kamni lakote, o katerih smo že pisali. Donava v Srbiji je razkrila potopljene ostanke ladij iz druge sv. vojne. Tibera v Rimu je razkrila ruševine mostu, ki ga je najvrjetneje zgradil cesar Neron okoli leta 50. V Španiji se je v rezervoarju Valdecanas spet pojavil "stonehenge", ki naj bi izviral iz leta 5000 pred našim štetjem.