Kaj bodo z njimi naredili pristojni?

Andrejin obupan klic na pomoč: “Stanovanjski sklad nas meče na cesto”

P.K.
6. 9. 2022, 09.10
Posodobljeno: 6. 9. 2022, 15.31
Deli članek:

To je zgodba tričlanske družine, ki se je znašla v težkem položaju. Sestavlja jo mlajši odrasel par z osnovnošolskim otrokom. Povedala sta nam, da jim grozi izselitev iz najemniškega stanovanja, ki je v dobrih šestih letih postalo njihov dom.

P.K.
Mlada mamica je obupana.

Leto 2016 je bilo za njiju srečno, saj sta se naposled uspela izseliti iz sorodnikove stare hiše, iz zdravju nevarnega stanovanja, kjer je njun sin zaradi vlage in plesni razvil dihalne težave. Uspešna sta bila namreč pri prijavi na razpis za stanovanje Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana (JSS MOL), saj sta zbrala dovolj točk. Preden sta sprejela ključ, sta imela že pomembnejši izdatek v višini 7000 evrov, kar predstavlja lastno udeležbo.

Glede na dohodke gospodinjstva se namreč prosilce za stanovanje loči na tiste, ki so zavezani plačati lastno udeležbo in tiste, ki niso. Ker sta bila v skupini prosilcev, ki so dolžni plačati, sta morala pred dodelitvijo plačati 10 odstotkov vrednosti dodeljenega stanovanja, pri čemer se za osnovo ne uporabi tržna cena, pač pa isti sistem vrednotenja, ki se uporablja tudi za določitev neprofitne najemnine. Za orientacijo: JSS MOL na svojih spletnih straneh navaja primer, "da bi za 55 kvadratnih metrov veliko stanovanje, ovrednoteno s 320 točkami, lastna udeležba znašala okoli 4600 EUR, kar je sicer znesek, ki ga prosilec dobi vrnjen čez 10 let," so zapisali.

Podražitev najemnine

Ljubljančana sta tako skupaj s sinom, četrtošolčkom, zaživela v okoli 70 kvadratov velikem stanovanju, za katerega sta nekaj tisoč evrov kredita vzela še, da sta ga opremila. Strošek najema je znašal 270 evrov z upoštevanjem subvencije najemnine. Kasneje sta subvencijo izgubila in sta začela plačevati 100 evrov dražjo najemnino.

Čez dve leti jima je 'zaškripalo'. Njo so začele mučiti resnejše zdravstvene težave, zaradi kateri je imela tudi dve operaciji. Veliko je bila bolniško odsotna, kar se je poznalo na družinskih prejemkih. Vse bolj sta s partnerjem morala stiskati zobe; denarja je bilo vedno manj. Še danes je njeno zdravje šibko. Pravi, da je v hudih bolečinah. Sumijo, da ima revmo, fibromialgijo ali multiplo sklerozo. Preiskave jo še čakajo. “Najtežje je, ker sem v grozljivih bolečinah. Na dan moram vzeti 3000 miligramov tablet, da je kolikor toliko znosno,“ pravi. 

Po bolniški je opravila pripravništvo kot farmacevtska tehnica, a zaposlitve na svojem področju, ker še nima strokovnega izpita, ni mogla dobiti. Sledilo je obdobje brezposelnosti, sprožila je tudi postopek osebnega stečaja, saj ji brez službe in financ ni preostalo drugega. "Nekaj časa sem imela nadomestilo za brezposelnost, večino leta 2020 pa smo živeli samo z otroškim dodatkom in partnerjevo minimalno plačo, tako da nismo bili sposobni vseh stroškov poravnavati sproti. Dolgovi so se tako začeli kopičiti do te mere, da so začele prihajati izvršbe," je povedala Ljubljančanka. 

Izguba otroka

Da pretresov za to mlado družino še ni bilo dovolj, je lani Andreja (op.p. to ni njeno pravo ime) rodila mrtvo deklico, letos pa doživela še splav. Oba s partnerjem sta prebolela tudi covid-19 s hujšimi posledicami. "Mojemu življenjskemu sopotniku se po koroni imunski sistem kar ni in ni sestavil. Črevesje mu zelo nagaja in je moral na operacijo, čaka ga še vsaj ena. Zdravniki so zaskrbljeni, jaz pa nič manj," je žalostna opisala situacijo. Trenutno njen partner dela samo štiri ure, ona pa polni delovni čas. Oba sta prodajalca z minimalno plačo.  

Kaj se je zgodilo? 

Zaradi neplačanih najemnin je upnik, Javni stanovanjski sklad Mestne občine, sprožil izvršbo. Od skupno 16.000 dolga sta bila zmožna poravnati 10.000 evrov, kar je višina kredita, ki ga je najel njun sorodnik, kajti ne ona ne njen partner nista kreditno sposobna. Obrok za sorodnikov kredit zagotavljata sama. Poravnati morata še 6.000 evrov zapadlih najemnim, kar ne bo mogoče, vsaj ne nemudoma, saj nimata denarja. "Včasih še za najnujnejše, kot je hrana, ne ostane denar, kaj šele za kaj drugega. Pred začetkom šolskega leta sem celo kolebala, kaj kupiti, življenjske potrebščine, ali otroku vse, kar rabi za šolo," skrušena prizna Andreja. 

Bojita se, da ju bodo zaradi dolga vrgli iz stanovanja. "Kje naj si sposodiva denar, da poravnava še to? Obupana sva. Pomislila sem že na kredit na črno, ampak mi je gospod, ki mi je denar obljubil, rekel, da bo terjal protiusluge, pri čemer je imel v mislih seks. Seveda sem nemudoma opustila misel na to posojilo. Če naju vržejo iz stanovanja, nimava kam. Pri partnerjevih starših je v manjšem stanovanju že njegov brat, pri mojih pa sestra s hčerko, brat z družino in babica." 

Čakata in čakata...

Na CSD sta se obrnila za izredno denarno pomoč, subvencijo najemnine in druge oblike pomoči. Odločbe, ali jima bodo kaj od tega dodelili, še čakata. Medtem pa se bojita pisma, ki bi sporočilo, da se morata zaradi 6.000 dolga izseliti. "Zaradi vseh skrbi, težav, prošenj za pomoč, ali odlog plačila, sem že čisto na koncu. Ne vidim več izhoda, hudo mi je," potrta razlaga sogovornica.  

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) je pojasnil, kako postopajo v primerih, ko pri najemniku zaznajo zaostanek pri rednem plačevanju obveznosti. Povedali so, da sprožijo vse postopke, z željo, da se najemno razmerje ohrani. “V opominu in pozivu k rednemu plačilu obveznosti, najemnika seznanimo z vsemi možnostmi, in sicer od obročnega poplačila dolga, selitve v manjše in cenejše stanovanje, možnosti uveljavljanja subvencioniranje najemnine, preveritve upravičenosti do izredne pomoči. V primeru neodzivnosti, najemnika vabimo na osebne razgovore, seznanimo pristojni Center za socialno delo in preučimo tudi možnosti vključitve Društva Kralji ulice, s katerim JSS MOL uspešno sodeluje že vrsto let, v okviru antideložacijskega programa, prav tako vključujemo nevladne organizacije, ki so aktivne na področju socialnih stisk posameznikov,” so pojasnili in še posebej poudarili, da se ves čas se v okviru strokovnih služb JSS MOL trudijo zaznati in zajeziti težave najemnikov in jih spodbujajo k pravočasnemu pristopu k prej naštetimi aktivnostmi.  

Stanovanjski sklad je storil veliko

Povedali so, da konkretnega sodnega postopka družine, ki se je znašla v stiski pred deložacijo, ne morejo komentirati. So pa želeli izpostaviti, da plačilna nedisciplina družine traja že vrsto let. Izpeljali so tudi že precej aktivnosti, da bi Andreja s partnerjem in sinčkom lahko obdržala varen najem. "Ob zaznani problematiki smo od leta 2019 skušali z najemnikom, še pred sodnim postopkom, skleniti poravnavo in sicer pod naslednjimi pogoji: da najemnik vloži vlogo za subvencijo najemnine, da soglaša s selitvijo v manjše stanovanje, da dolg poračuna z lastno udeležbo po realizaciji preselitve in vračilu sedanjega stanovanja in da preostali dolg poplača v okviru sodne poravnave na obroke v treh letih. Kljub dolgotrajnemu sodnemu postopku, si je JSS MOL ves čas prizadeval za mirno rešitev spora in najemnika spodbujal, da sprejme možnost preselitve v manjše stanovanje, s čimer bi si znižal mesečne stroške najemnine/obratovalnih stroškov, z lastno udeležbo in varščino pa bi se po preselitvi delno poravnal dolg, preostali del dolga pa bi najemnik odplačal obročno; vendar ves čas, od prve ponudbe v decembru 2019, najemnik ni sprejel ponujenega," so podorbno razložili.

V manjše in cenejše stanovanje

JSS MOL jim je zaradi zaščite mladoletnega otroka našel primerno stanovanje, v bližini sedanjega naslova bivanja in z izredno nižjo najemnino. "Družina najemnika ves ta čas ni podala soglasja k zamenjavi stanovanja, prav tako je družini v preteklosti nudila pomoč ena izmed nevladnih organizacij, da bi se najemno razmerje ohranilo in bi sprejeli ponujeno možnost varne nastanitve v manjše in cenejše stanovanje," so povedali v svojem odzivu. 

Iz pravne pisarne Iusta, s katero smo se povezali, Andreji predajajo nasvet. Sporočajo ji, naj nikar ne obupa, da situacija zagotovo ni brezizhodna. "Rešitve gotovo obstajajo. Priporočamo ji, naj pogumno sproži komunikacijo z upnikom, v tem primeru stanovanjskim skladom, z jasno izraženo željo po pozitivnemu razpletu za družino zahtevne situacije."

P.K.
Andreja in njen partner sta za najemnine dolćna še okoli 6.000 evrov.