Nuklearka v Zaporožju

Skrb vzbujajoče: "Svet je ponovno na robu jedrske katastrofe"

P.K., STA
6. 9. 2022, 07.50
Posodobljeno: 6. 9. 2022, 09.11
Deli članek:

Zadnji delujoči reaktor jedrske elektrarne v Zaporožju so zaradi požara po obstreljevanju odklopili iz omrežja, so včeraj sporočili iz ukrajinskega državnega operaterja Energoatom. Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borell je novico označil za zaskrbljujočo in dejal, da se mora "jedrska igra na srečo končati".

YouTube
Jedrska elektrarna Zaporožje

"Energetska enota (reaktor) številka 6 je bila razbremenjena in odklopljena iz omrežja" zaradi požara, ki je "izbruhnil zaradi obstreljevanja", je v izjavi sporočilo državno podjetje Energoatom. Iz Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) pa so sporočili, da je bil to zadnji delujoči reaktor, potem ko so zaradi obstreljevanja v soboto odklopili reaktor številka 5.

"Svet je ponovno na robu jedrske katastrofe. Konec okupacije jedrske elektrarne in vzpostavitev demilitariziranega območja okoli nje sta edini način za zagotovitev jedrske varnosti," je ob tej novici dejal ukrajinski minister za energijo German Galuščenko.

Ogrožena jedrska varnost

Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borell je vest označil za zaskrbljujočo in dejal, da se mora "jedrska igra na srečo končati". Na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim predsednikom vlade Denisom Šmihalom v Bruslju je Rusijo obtožil "nepremišljenega ravnanja, zaničevanja mednarodnega prava in osnovnih načel jedrske varnosti".

V Zaporožju je sicer minuli četrtek z delom pričela misija strokovnjakov IAEA, ki naj bi preučili stanje v nuklearki. Generalni direktor agencije Rafael Grossi je po ogledu opozoril, da je bila fizična celovitost jedrske elektrarne večkrat kršena. Iz Energoatoma so nato včeraj sporočili, da bosta dva strokovnjaka IAEA v nuklearki odslej stalno prisotna.

V rokah Rusov

Jedrska elektrarna v Zaporožju v osrednji Ukrajini je največja v Evropi, v začetku marca, kmalu po začetku invazije na Ukrajino, pa je nadzor nad njo prevzela ruska vojska. Strah pred jedrsko katastrofo se je povečal po tem, ko so se v začetku julija okrepili spopadi v okolici elektrarne. Odgovornost za obstreljevanje sprti strani vseskozi prelagata druga na drugo.

profimedia
Kmalu po začetku invazije na Ukrajino, je nadzor nad nuklearko prevzela ruska vojska.