Vojaške vaje Vostok

Putin na vojaških vajah s kitajsko vojsko, sodeluje kar 50 tisoč vojakov

E.J./STA
6. 9. 2022, 10.01
Posodobljeno: 6. 9. 2022, 10.22
Deli članek:

Vojaške vaje, imenovane Vostok 2022, potekajo na več območjih, namenjenih za vojaški trening na ruskem Daljnem vzhodu in v morju ob vzhodni obali. Danes se jih udeležuje tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

profimedia
Na obsežnih vojaških vajah sodeluje 50.000 vojakov, vključenih je več kot 5000 kosov vojaške opreme, vključno s 140 zračnimi plovili in 60 ladjami.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes udeležil obsežnih vojaških vaj, ki jih ruska vojska na Daljnem vzhodu izvaja skupaj s Kitajsko in več drugimi državami. Putin naj bi tam opazoval zadnjo fazo vaj, ki so se začele minuli četrtek, končale pa se bodo v sredo.

Putin se je na prizorišču vaj srečal z obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem in načelnikom generalštaba ruske vojske Valerijem Gerasimovim, je danes po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kasneje naj bi si glede na njegovo napoved ruski predsednik ogledal zadnji del vaj, ki se v sredo končujejo.

Vojaške vaje Vostok

Vojaške vaje, imenovane Vostok 2022, potekajo na več območjih, namenjenih za vojaški trening na ruskem Daljnem vzhodu in v morju ob vzhodni obali. Glede na navedbe Moskve v njih sodeluje več kot 50.000 vojakov, vključenih je več kot 5000 kosov vojaške opreme, vključno s 140 zračnimi plovili in 60 ladjami.

Med sodelujočimi državami je več ruskih sosed, pa tudi Sirija, Indija in ključna zaveznica Kitajska. Podobne vaje so nazadnje potekale leta 2018.